Hlavní obsah

Silnice pokryla ledovka. Nevyjíždějte, radí silničáři na západě Čech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dopravu v západních a středních Čechách komplikuje v pátek ráno ledovka. Silničáři lidem v okolí Horažďovic na Klatovsku dokonce radí, aby raději vůbec nevyjížděli, a když tak pouze s vysokou opatrností. V noci pršelo a teploty ráno se pohybují lehce pod nulou.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ilustrační foto

Článek

V okolí Horažďovic se tvoří ledovka a námrazy místy silné až dva centimetry.

"Na Horažďovicku stále prší, teploty jsou kolem nuly, naše vozy tam pořád vyjíždějí, ale občas také zapadnou a musíme je vytahovat," uvedl dispečer krajských silničářů Jaroslav Sádlo. Stále tam zamrzá posypová sůl do ledu, kamenná drť se do něj do půl hodiny zajezdí, dodal.

V Královéhradeckém kraji v noci sněžilo. Hlavní tahy jsou sjízdné bez omezení, na silnicích nižších tříd a ve vyšších polohách může ležet rozbředlý či ujetý sníh. Zejména v lesních úsecích mohou zledovatělé silnice klouzat.

Lokální námrazy se objevují i v Pardubickém kraji na Lanškrounsku.

Mlhy ve středních Čechách

Ve středních Čechách je špatná viditelnost kvůli hustým mlhám. Pozor si řidiči musejí dát na dálnici D11. Snížená viditelnost je hlášena z Pražského okruhu a hradecké dálnice D11, mlha je například také na Pražském okruhu.

Sjízdné pouze se zvýšenou opatrností jsou Pražský okruh a dálnice D5. Pozor si řidiči musí dát také na silnicích první třídy na Mělnicku. Se zvýšenou opatrností musejí šoféři jet také na všech silnicích nižších tříd.

Mlhy trápí řidiče i na Liberecku. Opatrní by měly být řidiči především v horských oblastech, kde může být ujetá vrstva zledovatělého sněhu. Do Jizerských hor míří tento víkend tisíce lyžařů, koná se Jizerská padesátka.

V horských oblastech jsou kvůli velkému množství sněhu silnice zúžené a lemují je až dva metry vysoké mantinely zmrzlého sněhu, které ztěžují výhled. Bez zimní výbavy by motoristé do hor vůbec neměli vyjíždět.

Na východě republiky mohou silnice namrzat v Olomouckém kraji. Sněhové a dešťové přeháňky byly v noci na Jesenicku a Šumpersku. Řidiči by si ale v těchto horských okresech měli dát pozor na mrznoucí déšť.

Se zledovatělým sněhem musejí řidiči počítat i na Vsetínsku. Kvůli tajícímu sněhu mohou v některých úsecích namrzat silnice na Zlínsku. V dalších oblastech Zlínského kraje jsou silnice sjízdné bez omezení.

Během dne by se mělo oteplovat až na šest stupňů nad nulou, o víkendu vystoupí teploty ještě výš. [celá zpráva]

Anketa

Působí vám ráno při cestách problémy počasí?
Ano
61,3 %
Ne
38,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 106 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám