Hlavní obsah

Jste hnus a hnůj, stydím se za vás, obořil se Dolínek na poslance SPD

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha
Aktualizováno

Atmosféra ve Sněmovně by se v pátek dopoledne dala krájet. Poslanci se do sebe pustili kvůli novele cizineckého zákona. Na plénu na sebe křičeli, mluvili o primitivismu a hnoji.

BEZ KOMENTÁŘE: Hádka poslanců kvůli EU a migraci Video: psp.cz

 
Článek

Hádku vyvolala novela zákona o pobytu cizinců. Ta stanoví, že ti, kteří se přistěhují do Česka, by měli mít ze zákona povinnost absolvovat integrační kurz. Atmosféru zjitřil pozměňovací návrh na zrušení soudního přezkumu rozhodnutí o vyhoštění cizinců, který hájila SPD.

Poslanec SPD Lubomír Volný začal kritizovat, že původní verze zákona je v souladu s nějakou doktrínou islamizace a afrikanizace Evropy, ale nejsou v souladu se zájmy Čechů. Debata se vzápětí vyostřila.

Volný se pustil do ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) a pirátského poslance Františka Kopřivy (Piráti) a prohlásil, že kriminalizují italského ministra vnitra Matea Salviniho, který zavřel italské hranice migrantům.

To naštvalo Hamáčka, který odmítl i Volného další výpady k tématu migrace. „Je to naprostý nesmysl, jenom straší lidi. První člověk odsouzený za terorismus byl Čech a konzultoval ten čin s kolegy z vaší strany,“ rozčílil se ministr vnitra.

Měl na mysli 71letého důchodce Jaromíra Baldu, který byl odsouzen ke čtyřem rokům vězení za teroristický útok. [celá zpráva] Balda před dvěma lety pokácel ve Středočeském kraji stromy na koleje, čímž chtěl podnítit nenávist proti muslimským uprchlíkům.

Jste ohrožením země, slyšel Hamáček

Hamáčkova reakce znovu popudila Volného. „Vy jste ho vyděsili, vy vítači. Lidé jako vy jsou ohrožením této země! Nepodporujte afrikanizaci ČR,“ hlásal Volný. Ostatní poslanci přitom bušili do lavic.

„Jste hnus a hnůj, stydím se za vás,“ pronesl v reakci směrem k poslancům SPD Petr Dolínek (ČSSD).

Z poslaneckých lavic se vzápětí ozvaly výkřiky. „Nehulákejte tady, nepokřikujte,“ usměrňoval poslance v sále Jan Birke (ČSSD).

„Nastavil jsem zrcadlo vašemu primitivismu,“ pustil se do Birkeho Volný. Birke později pro Novinky tvrdil, že na něj Volný z lavice křičel: „Pojď ven.“

Poslanci TOP 09 si museli vzít na půl hodiny pauzu, aby se situace uklidnila. Lidovci vyzvlai vedení Sněmovny, aby vyvodilo závěry směrem k poslanci Volnému, případně aby jeho jednání řešil mandátový a imunitní výbor.

Novela o pobytu cizinců kromě povinnosti účastnit se adaptačních kurzů zavádí kvóty pro ekonomické migranty. Vláda by měla mít možnost zavést kvóty pro vydávání povolení k dlouhodobému pobytu za účelem výdělečné činnosti.

Hamáček k novele přichystal pozměňovací návrh, podle kterého by se měly rychleji rušit pobyty cizincům, kteří se v Česku opakovaně dopustí úmyslného trestného činu. Hranicí by podle něj měl být půl rok a maximálně tři trestné činy.

Výběr článků

Načítám