Hlavní obsah

Místy mrholí, silnice mohou namrzat

Silnice v některých krajích mohou ve čtvrtek ráno namrzat. Místy mrholí a mrzne. Zejména řidiči by měli být opatrní především ve vyšších polohách.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Silnice ve vyšších polohách Vsetínska, které jsou udržovány inertním posypem, pokrývá uježděná vrstva sněhu o tloušťce mezi pěti až deseti centimetry. Místy navíc hrozí jejich namrzání. Vozovky v ostatních částech Zlínského kraje jsou povětšinou holé, suché a vymrzlé, lokálně snižují dohlednost mlhy.

Pro vozidla nad 3,5 tuny zůstává nesjízdná silnice třetí třídy mezi Vizovicemi a Loučkou na Zlínsku, kterou silničáři přes zimu neudržují. Pro osobní vozidla je sjízdná pouze se řetězy.

Na silnicích nižších tříd na Vysočině zůstává někde ujetá a zledovatělá vrstva sněhu s vyjetými kolejemi. Řidiči by měli být obezřetní zejména v lesních úsecích. Hlavní tahy jsou většinou suché a vymrzlé. Někde jsou ale po středečních sněhových přeháňkách mokré a ošetřené solí.

Silnice v jižních Čechách jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. V některých částech kraje mrholí a mrholení namrzá. Silničáři vyjeli přes noc v několika okresech s veškerou technikou. Podle meteorologů hrozí ráno a dopoledne ojediněle ledovka. Nejnižší teplotu v kraji naměřili na Rokytské slati na Šumavě, minus 10,4 stupně Celsia.

Mrholí na Českobudějovicku a Strakonicku. Kromě okresů České Budějovice a Tábor jsou v ostatních částech kraje místy mlhy. Dálnice jsou mokré a sjízdné bez omezení, silnice prvních tříd sjízdné se zvýšenou opatrností.

Na horských silnicích nižších tříd v Královéhradeckém kraji místy leží ujetá vrstva zledovatělého sněhu. Opatrní musejí být řidiči zejména v Orlických horách a při cestě na Pomezní boudy na hřebenech Krkonoš. Hlavní silniční tahy a dálnice v kraji byly většinou suché a vymrzlé.

Mrazy v Královéhradeckém kraji trochu polevily. Teploty se ráno většinou pohybovaly od minus pěti do minus 13 stupňů Celsia. Ve středu ráno bylo o několik stupňů chladněji, například v Adršpachu na Náchodsku bylo až minus 20 stupňů.

Na silnicích ve výše položených oblastech Pardubického kraje leží často poprašek nového sněhu. Pod ním se může lokálně skrývat umrzlá až zledovatělá sněhová vrstva. Všechny komunikace jsou ale s opatrností sjízdné.

Zvolnit by měli řidiči na silnicích druhé a třetí třídy v okolí Lanškrouna, Žamberka a v Železných horách. Cesta přes Suchý vrch na silnici I/11 je pokrytá zmrzlou vrstvou s jemným popraškem čerstvého sněhu.

Na Liberecku mrzne

Silné mrazy v Libereckém kraji pokračují, i když na horách se zmírňují. Na Jizerce a na Smědavě v Jizerských horách klesly dnes teploty jen k minus 20 stupňům Celsia. Mrznout bude ale podle meteorologů po celý den. Hlavně v horách doporučují silničáři zvýšenou opatrnost. Na silnicích je tam silná vrstva zledovatělého sněhu, v níž se tvoří vyjeté koleje.

Hlavní tahy v Libereckém kraji jsou většinou holé a vymrzlé, místy ale mohou být vlhké po chemickém ošetření. Na některých místech mohou vozovky namrzat, motoristé by proto měli být opatrní.

Jízda po některých silnicích v Moravskoslezském kraji vyžaduje od řidičů zvýšenou opatrnost. V Beskydech na Frýdecko-Místecku je uježděná vrstva sněhu, místy zledovatělá. Také na Opavsku je místy zajetý zledovatělý sníh a někde slabá vrstva ujetého sněhu. Na Bruntálsku jsou silnice mokré po chemickém ošetření. Dohlednost někde snižují sněhové přeháňky.

Pro kamiony je stále uzavřena silnice I/56 mezi Ostravicí na Frýdecko-Místecku a Horní Bečvou na Vsetínsku, která je jedním z hlavních tahů na Slovensko, a také úsek silnice I/48 Rybí - Příbor na Novojičínsku, jež se přestavuje na dálnici.

Silnice v Olomouckém kraji mohou kvůli nízkým teplotám místy namrzat. Řidiči by měli být velmi opatrní hlavně ve vyšších polohách a lesních úsecích. Všechny silnice v Olomouckém kraji jsou ráno sjízdné.

Námraza se tvoří například na silnicích v okolí Ostružné na Jesenicku. Méně důležité cesty v horských okresech Jeseník a Šumperk pokrývá zledovatělá vrstva sněhu s posypem. Před namrzajícími vozovkami dnes varují správci silnic také v okolí Šternberka na Olomoucku. Rizikové jsou hlavně lesní úseky.

V Jeseníkách byly v noci lokální sněhové přeháňky, které zasáhly například okolí Travné či Rejvízu. Správci silnic tam proto upravili vozovky chemickým posypem.

Silnice na Olomoucku, Přerovsku a Prostějovsku jsou ráno zpravidla holé a suché. Dálnice jsou po chemickém posypu holé a mokré. Řidiči by proto po nich měli jezdit se zvýšenou opatrností. V celém Olomouckém kraji byl ráno silný vítr a místy mlha.

Úseky dálnic na jižní Moravě jsou sjízdné bez omezení, na ostatních silnicích v kraji doporučují silničáři zvýšenou opatrnost.

Podle informací od silničářů jsou všechny dálnice v kraji holé. D1 a D2 v okolí Brna mají povrch mokrý po chemickém ošetření. Všechny jsou ale sjízdné bez omezení.

Kromě Znojemska jsou silnice většinou mokré po chemickém ošetření, na Blanensku, Brněnsku a přímo v Brně je místy mlha, teploty se v kraji pohybují od minus šesti do minus tří stupňů, je zataženo beze srážek.

Reklama

Výběr článků

Načítám