Hlavní obsah

Senátor Láska podal kvůli údajným tlakům na justici trestní oznámení na Mynáře

Senátor Václav Láska (SEN 21) ve středu podal trestní oznámení na hradního kancléře Vratislava Mynáře. Podle politika se Mynář opakovaně dopustil trestného činu zasahování do nezávislosti soudu. Láska, který v oznámení vychází z aktuálních článků a rozhovorů se soudci v médiích, informoval o svém postupu v tiskové zprávě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hradní kancléř Vratislav Mynář po výslechu před vyšetřovací komisí

Článek

Advokát a bývalý policejní vyšetřovatel Láska v oznámení uvedl, že Mynář "opakovaně působil na soudce v úmyslu ovlivnit jejich rozhodnutí tak, aby porušili své povinnosti a nerozhodli podle zákona a pravidel spravedlivého procesu, nýbrž aby rozhodli tak, jak si přeje prezident České republiky".

"Byť Vratislav Mynář tvrdí, že daného jednání se dopustil na pokyn či s vědomím prezidenta ČR, tedy osoby, která nemůže být trestně stíhána za daný skutek, nijak tato skutečnost nevylučuje či neomezuje trestněprávní odpovědnost Vratislava Mynáře," poznamenal senátor.

Foto: Petr Horník, Právo

Advokát a senátor Václav Láska

V oznámení, které adresoval Obvodnímu státnímu zastupitelství pro Prahu 1, Láska vyjmenoval Mynářovy aktivity ve vztahu k soudci Ústavního soudu Vojtěchu Šimíčkovi ve věci služebního zákona a v kauze Lesní správy Lány či vůči předsedovi pražského městského soudu Liboru Vávrovi v případu vydání údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina do USA. Zmínil také tvrzení bývalého předsedy Nejvyššího správního soudu Josefa Baxy, že po něm Mynář vyžadoval informace ke kauze Plzeňské teplárenské.

Tomu, kdo působí na soudce v úmyslu, aby soudce porušil své povinnosti v řízení před soudem, hrozí podle trestního zákoníku půl roku až tři roky vězení.

Rychetský: Nepochybně nepřípustné

K ovlivňování soudců Hradem se ve středu v rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál vyjádřil také předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Podle něj bylo "nepochybně nepřípustné", že pracovník Kanceláře prezidenta republiky kontaktoval soudce a snažil se mu "vsugerovat nebo jiným způsobem nastiňovat představu, jak má být rozhodnuto". "Mám pocit, což mě tedy dost udivuje, že si to na Hradě vůbec neuvědomili. Že mají pocit, že jaksi jednali lege artis, a to je trochu smutná skutečnost," podotkl Rychetský.

Prezident Miloš Zeman už dříve uvedl, že jeho vlastní doporučení Baxovi nebyla ovlivňováním, ale vyjádřením názoru. Mynáře se zastal s tím, že na schůzky se soudci ho vysílal sám. K žádnému ovlivňování podle prezidenta nedošlo.

S postojem Hradu nesouhlasí Soudcovská unie. Vydala prohlášení, v němž vyzvala představitele výkonné moci, aby dodržovali právní řád a principy dělby moci. "Stejně jako jsou soudci povinni odmítnout jakýkoli zásah do rozhodování, je povinností představitelů státu tyto zásahy nečinit. Porušování uvedených zásad ohrožuje rovnost občanů České republiky před soudem a jejich právo na spravedlivou soudní ochranu," uvedlo profesní sdružení.

Reklama

Výběr článků

Načítám