Hlavní obsah

Přichází ledový týden, teploty nepřekročí nulu ani přes den

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celý nadcházející pracovní týden bude ledový, to znamená, že mrazy budou celodenní a teploměry se nepodívají nad nulu až do víkendu, kdy přijde mírné, ale jen přechodné oteplení. Od poloviny týdne se očekává více oblačnosti a sněžení, ale nijak výrazné srážky to nebudou, řekla v pondělí ráno Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Záznam: Sněhové zpravodajství 21.1. 2019Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Nejnižší teplota byla dnes ráno na Jizerce, a to –24 stupňů, Hnědavá měla –19 stupňů. Na Šumavě tak nízké teploty nebyly kvůli nízké oblačnosti,“ řekla Honsová s tím, že rána budou takto studená po celý týden. „Celý týden bude ledový, teploty přes den nebudou překračovat bod mrazu. Od středy nás bude ovlivňovat tlaková níže od jihu, která přinese více oblačnosti a sněžení, ale rozhodně žádné nánosy sněhu jako v prvním lednovém týdnu,“ uvedla Honsová.

Po většinu pracovního týdne je podle ní také potřeba počítat se zhoršenými rozptylovými podmínkami, zejména ve větších městech. Koncentrace prachových částic podle ní výrazně překračují limit 50 mikrogramů na metr krychlový. Například ve Věřňovicích na Karvinsku stanice ráno vykazovala 393 mikrogramů na metr krychlový.

V pondělí bude jasno nebo polojasno, jen na jihozápadě území se vyskytne nízká oblačnost. Řidiči by si měli dát pozor na mrznoucí mlhy. Odpolední teploty vystoupí na –4 až 0.

Teploty v úterý klesnou na –6 až –10, ojediněle na –12 a v mrazivých kotlinách až na –20 stupňů. Přes den se teploty budou pohybovat mezi –4 až 0. Ráno a dopoledne se ojediněle budou tvořit mlhy nebo nízká oblačnost, jinak má být jasno až polojasno.

Ve středu ráno se opět ochladí na –6 až –10, ojediněle až na –12. Panovat bude pořád malá oblačnost. Přes den budou teploty mezi –4 až 0. Dopoledne bude ještě jasné nebo polojasné. Postupně však bude docházet od jihu k přibývání oblačnosti na oblačno až zataženo s občasným sněžením nebo sněhovými přeháňkami v jižní části území.

Ve čtvrtek ráno se teploty budou držet mezi –3 až –7 stupni, převládat bude oblačno až zataženo místy se sněhovými přeháňkami nebo sněžením. Maxima stále nepřekročí rozmezí –4 až 0.

V pátek ráno se opět ochladí na –3 až –7, při zmenšené oblačnosti až na –10. Maxima se opět budou pohybovat mezi –4 až 0. Na obloze bude převážně oblačno, přechodně může být i polojasno, ale opět se ojediněle vyskytnou přeháňky nebo slabé sněžení.

O víkendu se území ČR ocitne v brázdě nízkého tlaku vzduchu. Díky tomu lze čekat slabé oteplení, odpolední maxima budou v sobotu i v neděli mezi –2 až +2. Obloha bude oblačná. Přijdou slabé sněhové přeháňky, v nejnižších nadmořských výškách pod 300 metrů to může být i déšť se sněhem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám