Hlavní obsah

K pádu lavin stačí málo, varuje Horská služba. Na horách jsou dva metry sněhu

K uvolnění laviny na strmých svazích v Krkonoších může přispět i jen minimální zatížení, upozornila v pátek Horská služba. V Krkonoších aktuálně platí čtvrtý lavinový stupeň z pětibodové škály, v Jeseníkách třetí. Riziko menších lavin se týká i Beskyd.

Upozornění před nebezpečím lavin v Krkonoších

Článek

Na hřebenech Krkonoš jsou dva metry sněhu, mírná vrstva připadla i za poslední den.

„Hrozí uvolnění lavin z nového sněhu a lavin deskových. V nižších polohách hor se vytvořila na povrchu slabá krusta, pod ní je sněhová pokrývka vlhká až mokrá. Zde se mohou vyskytnout laviny z mokrého sněhu,“ uvedl na webu Robert Dlouhý z Horské služby.

Cvičení horských záchranářů v KrkonošíchVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Sněhová pokrývka na většině strmých svazích podle něj vykazuje jen slabou až střední stabilitu.

„Uvolnění laviny je možné již při minimálním dodatečném zatížení, a to na mnoha strmých svazích. Dají se předpokládat samovolné laviny velkých, ale i velmi velkých rozměrů, které mohou dosahovat dna údolí,“ dodal.

Lidé by podle něj neměli vstupovat na svahy se sklonem nad 30° a jen s opatrností vstupovat na svahy se sklonem nad 25°.

V Krkonoších od úterý platí čtvrtý z pěti stupňů lavinového nebezpečí, situace by se však mohla v sobotu zlepšit.

Třetí stupeň lavinového rizika platí i v Jeseníkách. „Díky vydatnému sněžení a silnému větru je na závětrných svazích uloženo více než půl metru převátého sněhu. Zde je velká pravděpodobnost uvolnění deskových lavin po dodatečném zatížení. Na severozápadních svazích se vytvořila nebezpečná sněhová vrstva hranatozrnitého sněhu a i zde jsou svahy velmi nestabilní. Nevstupujte na svahy strmější 30°,“ uvedl Jiří Hejtmánek z Horské sužby.

Také v Beskydech stále hrozí po vydatném sněžení v minulých dnech malé laviny. Lyžaři by se měli vyvarovat pohybu ve volném terénu, hlavně v roklích a korytech potoků, řekl v pátek náčelník Horské služby Beskydy Radim Pavlica. Pokud už do rizikových lokalit sportovci vyrazí, nemají zapomínat na lavinové vybavení – sondu, vyhledávač a lopatku.

Riziko sesuvu sněhu je stále vysoké hlavně ve vyšších partiích Beskyd. „Velké nebezpečí hrozí především v roklích, úžlabích či v korytech potoků,“ uvedl Pavlica. Pohyb v takových místech podle něj není bezpečný.

Reklama

Výběr článků

Načítám