Hlavní obsah

Jaromír Soukup zakládá politické hnutí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Mediální podnikatel Jaromír Soukup zakládá politické hnutí List Jaromíra Soukupa. Chce bránit národní zájmy před zkorumpovanými politiky a oligarchy. Majitel mediálních firem Médea Group a Empresa Media to ve středu oznámil v televizi Barrandov, jejímž je majitelem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Majitel TV Barrandov Jaromír Soukup na předávání státních vyznamenání 28. října.

Článek

Soukup se kolem politiky angažoval už dřív, v minulosti pomáhal s financováním kampaně Straně zelených a později financoval Demokratickou stranu zelených, za kterou i neúspěšně kandidoval v roce 2009 do Evropského parlamentu. Strana dostala 0,62 procenta hlasů.

Soukupova média předem avizovala, že jejich majitel "učinil zásadní životní rozhodnutí, které výrazně ovlivní českou mediální, politickou i byznysovou scénu".

"Chci aktivně vstoupit do dění, bez výmluv a prázdných řečí. Prostě dám svoji tvář, svoje jméno všanc," řekl večer Soukup. "Úderem dnešního dne zakládám politické hnutí List Jaromíra Soukupa, jehož cílem je bránit české národní zájmy před zkorumpovanými politiky a oligarchy," dodal.

Hnutí se podle Soukupa bude ucházet o zájem voličů, neupřesnil ale, jestli už v květnových volbách do europarlamentu.

V posledních letech je Soukup známý hlavně moderováním řady pořadů ve své televizi Barrandov, kde má i pravidelný rozhovor s prezidentem Milošem Zemanem. Soukupova Empresa Media televizi ovládla v únoru 2013. V žebříčku nejvlivnějších osobností českých médií, který v roce 2016 zveřejnil magazín Forbes, patřilo Soukupovi osmé místo.

Empresa Media vydává mimo jiné časopisy Týden a Instinkt a jejich on-line verze, ekonomický měsíčník Faktor Soukup, bulvární týdeník Sedmička a čtrnáctideník Exkluziv. Do Soukupových společností Empresa Media a Médea v září 2015 majetkově vstoupila čínská investiční skupina CEFC, svůj akcionářský podíl Soukupovi vrátila předloni na podzim.

Z osobností spjatých s médii v minulosti uspěl ve volbách do Evropského parlamentu v roce 2004 bývalý šéf televize Nova Vladimír Železný na kandidátce hnutí Nezávislí. O pět let později jako dvojka kandidátky uskupení Libertas.cz svůj post neobhájil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám