Hlavní obsah

Politolog: Reakce měla být okamžitá a rázná, za příspěvek čínského velvyslance o Babišovi si můžeme sami

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snahy premiéra Andreje Babiše (ANO) a ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) ponouknout čínskou ambasádu ke stažení komentáře, který se na jejím webu a na Facebooku objevil po schůzce velvyslance Čang Ťien-mina s Babišem ohledně potenciální rizikovosti produktů čínských firem Huawei a ZTE, se minuly účinkem. Podle politologa Jana Kubáčka se česká strana dopustila hned několika chyb a Čína nemá důvod ustupovat.

Foto: Petr Horník, Právo

Velvyslanec Čínské lidové republiky Čang Ťien-min

Článek

V komentáři čínské ambasády po schůzce s Babišem se píše: „Čínská strana bere na vědomí úsilí české vlády o nápravu příslušných chyb a doufá, že česká strana přijme účinná opatření, aby zabránila opakování podobných událostí, a bude účinně chránit legitimní práva a zájmy čínských firem.”

„V diplomacii platí, že ten krok musí být pokud možno jasný a rychlý,“ uvedl Kubáček k české reakci, která naopak zabředla v konflikt na domácí scéně. [celá zpráva]

Babiš na začátku týdne prohlásil, že se již ke schůzce s velvyslancem nechce vracet, a ministr Petříček se smířil s tím, že „vstřícné gesto” z čínské strany nedorazí. [celá zpráva]

V další eskalaci nevidí smysl ani politolog. „Jediným možným řešením je spor ukončit, bedlivě ho sledovat  a pokud možno mít český výrok dobře vyargumentovaný,“ uvedl Kubáček s poukazem na nejednotné reakce po varování Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB) před užíváním softwaru a hardwaru obou firem v rámci klíčové infrastruktury státu.

Následná schůzka premiéra s velvyslancem, jejíž obsah čínská ambasáda prezentovala na webu formou, kterou Babiš označil za lživou, pak byla dalším přešlapem, jemuž se dalo předejít.

Podle Kubáčka je problematické, že se setkání premiéra s čínským velvyslancem neodehrálo klasicky diplomatickou formou se svědky. „Druhý neprofesionální vstup byl, že se do toho velmi zvláštními výroky začal ingerovat (vstupovat; pozn. red.) prezident republiky, a teď se dozvídáme, že chybějí argumenty na straně NÚKIB,“ podivil se.

Čína českých přešlapů dokázala využít. Není ostatně tajemstvím, že čínská zahraniční politika je i vůči větším státům než ČR ofenzivní a sebevědomá. Stejně razantní a vyargumentovaná proto musí být i odpověď.

„Ukazuje se, že pokud do toho česká strana nejde plnohodnotně a profesionálně, těžko může něco vymáhat,“ uzavřel s tím, že kauza se patrně bude táhnout dál a „bude předmětem nějakého boje v ekonomické diplomacii”.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám