Hlavní obsah

Zeman proti soudu. Ošťádala a Fajta profesory nejmenuje

• Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman se rozhodl nejmenovat Ivana Ošťádala a Jiřího Fajta profesory. Učinil tak poté, co mu věc vrátil soud. Zeman měl podle soudu o jmenování rozhodnout a neposuzovat, zda oba docenti splňují či nesplňují podmínky pro jmenování profesorem. To podle soudu přísluší vysokým školám. Univerzita Karlova znovu zvažuje podání žalob.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Univerzita Karlova obdržela prostřednictvím ministerstva školství rozhodnutí prezidenta republiky o nejmenování docenta Fajta a o nejmenování docenta Ošťádala profesory," konstatoval Hájek s tím, že univerzita předala věc právní kanceláři a zvažuje opětovné podání správních žalob.

Obsah rozhodnutí ani zdůvodnění škola dále nekomentovala.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Fajt

Právní zástupce Hradu Marek Nespala uvedl, že prezidentovo rozhodnutí se datuje k polovině listopadu loňského roku. Ani Nespala obsah rozhodnutí nekomentoval.

Sdílnější nebylo ani ministerstvo školství, které pouze potvrdilo, že prezidentovo rozhodnutí ze 14. listopadu předalo škole.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Fyzik Ivan Ošťádal na archivním snímku

„Podle zákona o vysokých školách ministr školství pouze zprostředkovává podání návrhu na jmenování profesorem mezi vědeckou radou vysoké školy a prezidentem republiky a kontroluje dodržení postupů. Ministr nemůže do dalších procesních kroků vedoucích ke jmenování profesorem zasahovat nad rámec kontroly povinností," sdělila mluvčí resortu Aneta Lednová.

Prezidentovi nepřísluší posuzovat návrhy

Loni v dubnu rozhodl Městský soud v Praze, že Zeman musí rozhodnout o jmenování uměleckého historika Fajta a fyzika Ošťádala profesory. Prezident je jmenovat odmítl navzdory tomu, že to navrhly vysoké školy. Podle soudu prezidentovi ani žádnému jinému orgánu výkonné moci nepřísluší posuzovat, kdo splňuje a nesplňuje podmínky pro jmenování profesorem.

Prezident se následně obrátil na Nejvyšší správní soud s kasační stížností, u které požádal o odkladný účinek. Soud mu ale s odkladným účinkem nevyhověl, prezidentovi právníci tak stížnost stáhli.

Zeman při zdůvodnění nejmenování v případě Fajta poukazoval na jeho údajnou žádost, aby mu banka prostřednictvím sponzorského daru poskytla doplatek k platu ředitele Národní galerie. U Ošťádala kritizoval kontakty s komunistickou Státní bezpečností (StB).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám