Hlavní obsah

Vítr na horách měl sílu orkánu, zavírají se silnice i skiareály

• Aktualizováno

Silný vítr, který od nedělního večera fouká na území Česka, donutil silničáře zavřít některé důležité horské tahy. Na Sněžce naměřili poryv o rychlosti 130 km/h, což představuje sílu orkánu. Zavřené zůstanou některé skiareály v Krušných horách. Mimo provoz budou sjezdovky v okolí Božího Daru, Klínovce a na Plešivci. Karlovarský kraj svolal krizový štáb.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Sněhová kalamita na Božím Daru na Karlovarsku.

Článek

Vichr na Sněžce v Krkonoších v nárazech dosahoval až 130 kilometrů za hodinu, čímž překonal hranici orkánu. V Krušných horách měl v nárazech až 110 kilometrů za hodinu, což je síla vichřice. Na německé straně Krušných hor zaznamenali náraz o síle 125 km/h, tedy sílu orkánu, upozornil Radiožurnál.

Na některých místech Orlických hor napadlo za posledních 24 hodin 40 centimetrů sněhu.

Mobilní operátoři mohou mít v horských oblastech kvůli sněžení, námraze a silnému větru výpadky signálu. Problémy jsou zejména v Krkonoších a Krušných horách. Podle operátorů se jedná o lokální výpadky, kterou mimo jiné souvisejí i s přerušením dodávek elektřiny.

Živě: Sněhové zpravodajství 14.1.2019Video: Sitour / Novinky.cz

Silničáři v Krušných horách museli zavřít silnici první třídy 25 od tzv. abertamské křižovatky nad Jáchymovem směrem na Boží Dar. Silnice je zavátá sněhem.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Policisté hlídkují u zátarasu v Jáchymově, kde silničáři uzavřeli sněhem zavátou silnici směrem na Boží Dar.

V Krušných horách jsou zavřeny i další silnice, například od abertamské zatáčky směrem na Plešivec. Nedá se projet ani mezi Stříbrnou a Bublavou nebo mezi Božím Darem a Klínovcem.

Dagmar Honsová Novinkám řekla, že vítr na západě Čech má ráno rychlost asi 50 km/hodině, nejsilnější fouká na Vysočině a na jihu Moravy. V Dukovanech, ač jsou v nížině, byla rychlost v nárazech až 94 km/h.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Sněhová kalamita na Božím Daru na Karlovarsku.

Kvůli padání stromů pod tíhou sněhu je zavřená také silnice I/11 na Orlickoústecku přes Suchý Vrch. Tvoří se na ní navíc i sněhové jazyky.

U České Kubice na Domažlicku najel ráno mezinárodní rychlík Ex 351 Západní expres do spadlého stromu. Přepravu cestujících v úseku Domažlice – Furth im Wald zajišťovaly autobusy. Provoz byl obnoven v 10 hodin.

Foto: Petr Horník, Právo

Velké množství sněhu napadlo v Jizerských horách.

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) přerušila až do úterý kvůli padajícím stromům provoz na trati mezi Nejdkem a Potůčky na Karlovarsku.

„Přívaly sněhu se podařilo zaměstnancům SŽDC zvládat pomocí frézy, dnes vyjede na trať i sněhový pluh. Největší potíže působí padající stromy. Obnovení provozu bude záviset na povětrnostních podmínkách," uvedla v pondělí mluvčí SŽDC Radka Pistoriusovás tím, že obnovení provozu se zatím předpokládá nejprve na úterní poledne.

V Jablonci kalamitu odvolali

V Jablonci byl v pondělí po čtyřech dnech odvolán kalamitní stav. Řidiči mohou stále parkovat na městských parkovištích zdarma, i nadále přetrvávají problémy s údržbou sídlišť.

V Božím Daru kalamitní stav trvá. Výstraha meteorologů trvá na většině území do pondělního podvečera, na Vysočině a v Pardubickém kraji potrvá ještě během úterý.

Kvůli silnému větru se na západě a severu Čech v noci ocitlo bez proudu 15 tisíc domácností.

Anketa

Byli jste už tuto zimu lyžovat?
Ano, několikrát
11,1 %
Jen jednou
7,5 %
Ne, ale chystám se
13 %
Ne, ani se nechystám
68,4 %
Celkem hlasovalo 2100 čtenářů.

Beaufortova stupnice síly větru

  • BEZVĚTŘÍ - 0-0,2 m/s, pod 1 km/h, kouř stoupá svisle vzhůru
  • VÁNEK - 0,3-1,5 m/s, 1-5 km/h, směr větru je poznatelný podle pohybu kouře, vítr však nepohybuje větrnou korouhví (směrovkou)
  • SLABÝ VÍTR - 1,6-3,3 m/s, 6-11 km/h, vítr je cítit ve tváři,listy stromů šelestí, větrná směrovka se začíná pohybovat
  • MÍRNÝ VÍTR - 3,4-5,4 m/s, 12-19 km/h, listy stromů a větvičky jsou v trvalém pohybu, vítr napíná praporky a slabě čeří hladinu stojaté vody DOSTI ČERSTVÝ VÍTR - 5,5-7,9 m/s, 20-28 km/h, vítr zdvíhá prach a kousky papíru, pohybuje slabšími větvemi
  • ČERSTVÝ VÍTR - 8,0-10,7 m/s, 29-38 km/h, listnaté keře se začínají hýbat, na stojatých vodách se tvoří menší vlny se zpěněnými hřebeny
  • SILNÝ VÍTR - 10,8-13,8 m/s, 39-49 km/h, vítr pohybuje silnějšími větvemi, telegrafní dráty sviští, používání deštníků se stává nesnadné
  • PRUDKÝ VÍTR - 13,9-17,1 m/s, 50-61 km/h, vítr pohybuje celými stromy, chůze proti větru je obtížná
  • BOUŘLIVÝ VÍTR - 17,2-20,7 m/s, 62-74 km/h, vítr ulamuje větve, chůze proti větru je téměř nemožná VICHŘICE - 20,8-24,4 m/s, 75-88 km/h, vítr působí menší škody na stavbách (strhává komíny, tašky ze střech)
  • SILNÁ VICHŘICE - 24,5-28,4 m/s, 89-102 km/h, vyskytuje se na pevnině zřídka, vyvrací stromy, působí větší škody
  • MOHUTNÁ VICHŘICE - 28,5-32,6 m/s, 103-117 km/h, vyskytuje se velmi zřídka, působí velké škody na domech, lesích
  • ORKÁN - nad 32,7 m/s, nad 118 km/h, ničivé účinky

Reklama

Výběr článků

Načítám