Hlavní obsah

Uzavřený Boží Dar se připravuje na úder orkánu, zakázal vstup do lesů

Boží Dar

Kalamitní stav na Božím Daru zůstává v platnosti. Centrum krušnohorského města je i nadále pro dopravu uzavřeno. V neděli večer město navíc zakázalo vstup do obecních lesů, což platí i pro běžkaře. V pondělí se nebude lyžovat na Klínovci ani v Božím Daru. Kromě sněžení se totiž očekává silný vítr o síle orkánu, sdělil starosta města Jan Horník (STAN).

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Fréza městských služeb se snaží uvolnit ulice v centru Božího Daru

Článek

„Z důvodu meteorologické předpovědi, která předpovídá velmi silný vítr o síle orkánu zůstane v pondělí 14. ledna celý Skiareál Klínovec a Boží Dar mimo provoz,” uvedl starosta.

Na Božím Daru napadlo za poslední dny asi 25 centimetrů sněhu. To způsobilo problémy hlavně ve městě. Radnice proto zakázala vjezd návštěvníkům, kteří nemají vyhrazená místa k parkování. Pro lyžaře jsou k dispozici odstavná parkoviště na kraji města.

„Žádáme, aby řidiči dbali pokynů dopravní policie. Parkoviště před vjezdem a naproti čerpací stanici jsou uklizena s dostatečnou kapacitou. Všechny tři lyžařské areály ve městě Boží Dar mají vynikající sněhové podmínky,” popsal ještě ráno situaci Horník. Město ale už ráno nedoporučovalo vjezd na běžecké tratě právě kvůli riziku pádu stromů.

Arogantní a agresivní řidiči

Příjezd na vrchol Klínovce je prozatím pro veřejnost uzavřen, než se podaří vyčistit silnice a parkoviště na vrcholu hory.

„Vzhledem k totálnímu vyčerpání lidských zdrojů město Boží Dar negarantuje nikomu vjezd a výjezd z centra obce. Přitom 90 procent všech potíží vzniklých při úklidu sněhu na Božídarsku způsobují řidiči osobních vozidel, kteří jsou neskutečně arogantní a agresivní. Bohužel nedbají ani pokynů Polici ČR,” konstatoval Horník.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Boží Dar se potýká s velkým přívalem sněhu

Na Božím Daru i nadále sněží a podle předpovědi má od odpoledne napadnout dalších 30 centimetrů sněhu.

V okolí silničáři dnes uzavřeli i silnici II/219 z abertamské křižovatky ve směru na Plešivec - rozcestí. Uzavírka byla vyhlášena kvůli nebezpečí pádu stromů přetížených sněhem a má trvat nejméně do pondělí. Do odvolání byla večer uzavřena i silnice od kruhového objezdu u hraničního přechodu u Božího Daru směrem na Vejprty. Pouze pro místní a vozy záchranného systému je využitelná silnice z Božího Daru na Ryžovnu, Myslivny a Zlatý Kopec.

Uzavřena byla večer i silnice Stříbrná - Bublava na Sokolovsku, opět kvůli popadaným stromům. Zavřená je ze stejných důvodů i silnice z Božího Daru na Klínovec a úsek silnice mezi Oldřichovem u Nejdku a Lužcem na Karlovarsku.

„Stromy padají i nadále a v současné chvíli je prostor pro pracovníky, kteří odstraňují stromy, nebezpečný,” uvedla policejní mluvčí Zuzana Týřová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám