Hlavní obsah

Šéf Sněmovny Vondráček zastupuje nemocnici ve sporu se státem

Novinky, ren

Předseda Poslanecké sněmovny a člen předsednictva hnutí ANO Radek Vondráček zastupuje Kroměřížskou nemocnici ve sporu se státem. Nemocnice se soudí s finanční správou, která spadá pod ministerstvo financí. To od roku 2014 vede právě hnutí ANO. Vondráček se přesto necítí být ve střetu zájmů. V úterý o tom informoval server iRozhlas.cz.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO)

Článek

Kroměřížská nemocnice se soudí se státní finanční správou kvůli odvodu daní, a to od začátku roku 2017.

„Spor s Odvolacím finančním ředitelstvím se týká daně z přidané hodnoty (DPH), kterou Kroměřížská nemocnice musela odvádět za poskytování zdravotních služeb na protialkoholní záchytné stanici," sdělil serveru mluvčí nemocnice Egon Havrlant.

Nemocnice je přesvědčena, že tyto služby byly i před novelou zákona o zdravotních službách v roce 2017 osvobozeny od platby DPH. Krajský soud v Brně dal nemocnici loni v prosinci podle serveru za pravdu.

Finanční správa pod ANO

Finanční správa přitom spadá pod ministerstvo financí, které od ledna 2014 vedou představitelé hnutí ANO. Hnutí navíc prosazuje a hájí důkladnější postup finančních úřadů při výběru daní a přísnější kontroly.

Šéf dolní komory Radek Vondráček popírá, že by kvůli tomu, že firmu ve sporu se státem zastupuje, byl ve střetu zájmů. Nemocnici podle něj navíc nezastupuje přímo on, ale jeho partner z právní kanceláře Vondráček–Opatrný. Kancelář podle něj navíc funguje proto, aby se po konci v politice mohl ke své právní praxi vrátit.

Vondráček: Ve střetu zájmů nejsem

„Vše dělá můj partner. Já historicky mám s nemocnicí smlouvu a děláme jim komplexní právní služby jako kancelář. Ale já už nejsem schopen fakticky někam chodit a něco dělat,“ řekl iRozhlasu. Novinkám na dotaz, zda se necítí být ve střetu zájmů, neodpověděl.

„Fakticky žádný střet zájmů jako advokát necítím. Jsem součástí moci zákonodárné. Nejsem ve funkci řídící, kdy bych mohl cokoliv ovlivnit,” obhajoval svůj postup pro server Vondráček.

Reklama

Výběr článků

Načítám