Hlavní obsah

Ministerstvo pokutovalo šest vysokých škol, které nabízely vzdělání bez povolení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo školství uložilo pokuty šesti zahraničním vysokým školám nebo jejich pobočkám, které v Česku nabízely vzdělání bez potřebných povolení od úřadů. Na dvě instituce ministerstvo podalo trestní oznámení, protože studentům nevrátily školné, když lidé ke studiu vůbec nenastoupili. Zjištění Českého rozhlasu Radiožurnálu v úterý zveřejnil server iRozhlas.cz.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

Článek

"Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy v případě těchto dvou zahraničních institucí obdrželo přes 80 stížností od poškozených studentů z Nepálu, Indie a Bangladéše," uvedla mluvčí ministerstva Aneta Lednová. "Studenti zaplatili za přijímací řízení značnou částku, a ačkoli k vlastnímu studiu vůbec nenastoupili, vyplacené finanční prostředky jim vráceny nebyly," doplnila.

Jména dalších pěti vysokých škol, se kterými je vedeno správní řízení, ministerstvo zveřejnit nesmí. "To, kde je potenciální problém, to znamená, kde potom vedeme řízení o přestupku, je ze zákona neveřejné. To znamená, že nemůžeme poskytovat údaje ani o průběhu ani o konkrétních institucích, protože bychom je samozřejmě mohli poškodit, kdyby se informace dostala ven," vysvětlil Radiožurnálu náměstek ministra školství Pavel Doleček.

V Česku aktuálně působí 16 zahraničních vysokých škol nebo jejich poboček, které splnily všechny zákonné podmínky a prošly kontrolou ministerstva. Zahraniční instituce mají povinnost se k úřadu registrovat od září 2016, zavedla to novela vysokoškolského zákona.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám