Hlavní obsah

Meteorologové varovali před silným sněžením a větrem

Aktualizováno

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pondělí varoval před silným větrem, který zasáhne západní polovinu republiky, a sněžením, během něhož může od úterního do středečního rána napadnout do 15, na horách až kolem 40 centimetrů sněhu. Hrozí i tvorba sněhových jazyků a závějí.

Záznam: Sněhové zpravodajství odpoledne 7.1.2019 Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Vítr podle meteorologů začne zesilovat ve druhé polovině noci na úterý v souvislosti s přechodem tlakové níže z Polska, která se bude přesouvat dále k jihovýchodu.

„V úterý k ránu začne v Čechách, ve východní polovině Čech až během dopoledne, vát čerstvý západní vítr, místy s nárazy až 70 kilometrů v hodině, na horách kolem 90 kilometrů v hodině,” uvedli meteorologové s tím, že přes den zeslábne. Na severovýchodě republiky se poryvy uklidní až ve středu večer.

Varování platí pro Vysočinu, Prahu, Středočeský, Liberecký, Ústecký, Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský a Pardubický kraj.

Předpověď na týden:
Napadne přes půl metru sněhu

K silnému větru se na celém území v polohách nad 300 metrů nad mořem přidá sněžení. V Čechách se může podle meteorologů v polohách pod 600 metrů jednat i o srážky dešťové.

„Od úterního do středečního rána napadne 5 až 15 centimetrů, na horách 10 až 40 centimetrů nového sněhu,” uvádí výstraha.

Foto: Windy.com

Nový sníh na dalších 10 dopředu.

V kombinaci silného větru a sněžení se budou od úterního rána od středních poloh místy tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje, očekávají meteorologové. Varování před sněžením platí pro celou republiku s výjimkou metropole do středečního rána.

Reklama

Výběr článků

Načítám