Hlavní obsah

Silnice pokrývá rozbředlý sníh, místy namrzají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dopravu v mnoha oblastech České republiky v pátek ráno komplikuje rozbředlý sníh. Někdy silnice namrzají. Sjízdné jsou jen se zvýšenou opatrností.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Článek

Na silnicích v jižních Čechách leží na nich zbytky rozbředlého sněhu. Na Českokrumlovsku, Jindřichohradecku a Prachaticku fouká silný náporový vítr a hrozí sněhové jazyky. Po nehodě kamionu bude minimálně do 8:00 zcela zavřená silnice E55 v Českých Budějovicích, hlavní tah z Prahy na Rakousko. Policie odklání dopravu.

V noci v Jihočeském kraji hustě sněžilo, silničáři jezdili s veškerou technikou, nejvíc na Českobudějovicku, až do druhé hodiny ranní. „Teď srážky nejsou, doupravujeme to, co se podařilo ošetřit přes noc. Silnice jsou rozsolené se zbytky rozbředlého sněhu, upravujeme šířku pluhováním. Sněhu je někde víc, je to rozbředlý mokrý sníh, posolený,“ řekl dispečer Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Jan Hausel.

Silnice na Vysočině jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Na hlavních tazích leží rozbředlý sníh, dálnice D1 je po chemickém ošetření mokrá. Vedlejší silnice jsou podle silničářů s ujetou vrstvou sněhu krytou posypem. Díky slábnoucímu větru ubylo sněhových jazyků a závějí, které se tvořily od čtvrtečního rána. Podle meteorologů bude dnes na Vysočině znovu sněžit.

Na středočeských silnicích leží v pátek ráno zbytky rozbředlého sněhu, řidiči tak musejí za volantem dávat velký pozor. Dálnice D10 by mohla v úseku mezi Brandýsem nad Labem u Prahy a Benátkami nad Jizerou na Mladoboleslavsku namrzat, ošetřují ji sypače, uvádějí krajští silničáři.

Většina silnic první třídy v kraji je mokrá po chemickém ošetření a sjízdná bez omezení, sjízdná se zvýšenou opatrností je dálnice D1. Policie hlásí ledovku na pomezí Rakovnicka a Berounska v obcích Svatá, Hudlice, Broumy, Roztoky a Zbečno. Problém je podle policie také u Vlašimi na Benešovsku. Potíže hlásí autobusová doprava na Mělnicku, kvůli nesjízdným silnicím některé autobusy neobsluhují zastávky v obcích Hostín, Velký Borek a Skuhrov, vyplývá z webu Pražské integrované dopravy (PID).

Na silnicích nižších tříd v Jihomoravském kraji leží rozbředlý sníh, jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Dálnice či silnice prvních tříd jsou mokré po chemickém ošetření, i tam však silničáři doporučují zvýšenou opatrnost.

Na silnici mezi Drnovicemi a Podomím na Vyškovsku zůstává vrstva ujetého sněhu krytá posypem, je uzavřena pro vozy těžší 12 tun. Na Blanensku ve vyšších polohách hrozí podle silničářů také tvorba sněhových jazyků.

Silnice ve Zlínském kraji v pátek ráno místy pokrývá rozbředlý sníh. V některých úsecích navíc namrzají. Ve vyšších polohách leží na vozovkách uježděná vrstva sněhu krytá posypem.

Dopravu v regionu nadále komplikují sněhové přeháňky, které snižují dohlednost.

Na silnicích druhých a třetích tříd v Královéhradeckém kraji leží rozbředlý sníh. Nesolené cesty pokrývá ujetá vrstva sněhu. V Orlických horách mohou být na silnicích sněhové jazyky. Dálnice D11 z Prahy do Hradce Králové byla dnes ráno mokrá a s opatrností sjízdná.

Silnice v Libereckém kraji jsou stále sjízdné se zvýšenou opatrností. Cestáři varují, že v horských úsecích se mohou na silnicích nadále tvořit sněhové jazyky, v Jizerských horách mohou být vozovky lokálně i zaváté. U mokrých silnic hrozí namrzání, teploty v kraji byly ráno kolem minus pěti stupňů Celsia. Pro nákladní vozy jsou minimálně do začátku příštího týdne uzavřené dvě silnice třetí třídy na Liberecku, a to silnice přes Oldřichovské sedlo z Mníšku na Liberecku do Raspenavy a silnice z Rynoltic do Hrádku nad Nisou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám