Hlavní obsah

Horníci se vrátili do práce v dole, kde vybuchl metan. Mají strach

Karviná

Do Dolu ČSM ve Stonavě na Karvinsku, kde minulý čtvrtek zemřelo při explozi metanu 13 lidí, sfáralo ve čtvrtek 370 zaměstnanců. Pracují v částech dolu, které nebyly neštěstím zasaženy. Oblast exploze je uzavřena.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Horníci Dolu ČSM ve Stonavě na Karvinsku se ve čtvrtek vrátili do práce.

Článek

Při příchodu do práce horníci novinářům přiznali, že obavy mají větší než jindy, současně ale připomněli, že hornická profese je riziková.

„Je to takový nepříjemný pocit, každý má strach. Uvidíme, co bude dneska,” uvedl další z pracovníků ranní směny. Všichni o čtvrtečním výbuchu hovoří jako o obrovské tragédii.

„Je to těžká práce. Nemám slov, je to těžké. Havíři sfárají a nevědí, jestli vyfárají,” připomněl další z horníků každodenní riziko, s nímž vstupují do podzemí.

Ráno nastoupilo do práce 370 horníků, dalších 600 se jich během dne, uvedl mluvčí firmy OKD, které důl patří, Ivo Čelechovský.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při výbuchu v Dole ČSM Stonava zemřelo 13 horníkůVideo: AP

Záchranáři v dole stále utěsňují hráze kolem místa, kde vybuchl metan a několik dní tam hořelo. Poté budou z míst odebírat vzorky. Teprve pokud budou koncentrace v pořádku, hráze otevřou. To musí povolit báňský úřad. Následně budou vynesena těla, která v podzemí zůstala. Čelechovský tyto práce odhaduje na několik týdnů.

Výbuch metanu v dole a následný požár zabil 13 horníků. Deset se jich zranilo, dva zůstávají v nemocnici, jeden z nich je s těžkými popáleninami ve vážném stavu. Firma chce, jakmile ve čtvrtek otevřou banky, poskytnout dvěma rodinám sociální pomoc, pokud o ni budou mít zájem. V novém roce bude OKD vyplácet odškodné pro další rodiny, bude v řádu statisíců.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám