Hlavní obsah

Babiš mluvil s čínským velvyslancem kvůli Huawei. Byl vyzván k nápravě chyb

Aktualizováno

Český premiér Andrej Babiš (ANO) se před Vánoci setkal s čínským velvyslancem v České republice Zhangem Jianminem a jednal s ním o varování českého Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) před bezpečnostním rizikem spojeným s telefony Huawei. Čínské velvyslanectví ke schůzce napsalo, že doufá, že Česká republika přijme opatření k nápravě.

Foto: Velvyslanectví Čínské lidové republiky v Praze

Snímek ze setkání českého premiéra Andreje Babiše s čínským velvyslancem.

Článek

Schůzka se uskutečnila 23. prosince. „Setkání bylo na žádost čínského velvyslanectví a schůzka se uskutečnila v Sokolovně v Průhonicích. Předmětem schůzky bylo prohlášení NÚKIB," potvrdil Babiš schůzku serveru Deník N.

„Premiér Babiš zdůraznil, že nedávno vydané varování příslušného českého orgánu týkající se čínských firem Huawei a ZTE nepředstavuje stanovisko vlády ČR. Unáhlené rozhodnutí o stahování produktů Huawei ve veřejné správě bylo způsobeno zavádějícím varováním a Bezpečnostní rada státu již vydala prohlášení poskytující objasnění této situace. Česká republika vítá zahraniční firmy včetně čínských, aby v Česku investovaly a působily, a bude jim vytvářet dobré podnikatelské prostředí,” uvedla čínská ambasáda ke schůzce na svém webu.

„Velvyslanec Zhang poukázal, že varování vydané příslušným českým orgánem, které se vůbec nezakládá na skutečnosti, mělo nepříznivý dopad a čínská strana proti němu rozhodně protestuje. Uvedl, že čínská strana bere na vědomí úsilí české vlády o nápravu příslušných chyb a doufá, že česká strana přijme účinná opatření, aby zabránila opakování podobných událostí, a bude účinně chránit legitimní práva a zájmy čínských firem,” stojí dále v publikovaném textu.

NÚKIB minulý týden v pondělí upozornil správce klíčové infrastruktury, že používání softwaru a hardwaru společností Huawei a ZTE představuje bezpečnostní riziko, neboť obě firmy mohou být čínskému státu nápomocné při jeho zpravodajských aktivitách. [celá zpráva]

Babiš v reakci uvedl, že nařídil, aby všechny mobily Huawei, které používá úřad vlády, „šly pryč“, zároveň však zkritizoval postup NÚKIB.

„Mysleli jsme si, že když přijde s takovým návrhem, předloží i právní analýzu. Žádná analýza nebyla. Velice jsme kritizovali NÚKIB za to, že nám ani nepředložil to B. Protože když něco navrhuji, mohou tam být důsledky i ekonomického charakteru. V tomto směru jsme nedostali nic,“ řekl premiér.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám