Hlavní obsah

Sněmovna schválila rozpočet s deficitem 40 miliard

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Barbora Zpěváčková

Poslanecká sněmovna schválila rozpočet na rok 2019. Stát bude příští rok hospodařit se schodkem 40 miliard korun. Na zákon roku kývlo 108 poslanců, proti jich bylo 88. Vládní ANO a ČSSD podpořili svými hlasy poslanci KSČM. Opozice vládě vyčítá, že projídá ekonomický růst a nedělá rezervy na horší časy. Jednání v dolní komoře jsme sledovali on-line.

ZÁZNAM: Sněmovna schválila rozpočet s deficitem 40 miliardVideo: psp.cz

 
Článek

On-line reportáž skončila. Děkujeme za pozornost.

18:53 - Schválený rozpočet nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman. Senát se schvalováním rozpočtu nezabývá.

18:46 - Ministryně finací Schillerová uvedla, že rozpočet umožní rekordní zvýšení důchodů a navýšení platů dlouhodobě podhodnoceným profesím.

18:39 - Poslanecká sněmovna po více než sedmihodinové debatě rozpočet schválila. Pro bylo 108 poslanců z řad ANO, ČSSD a KSČM. Proti bylo 88 opozičních poslanců. Kdo jak hlasoval, si můžete prohlédnout zde.

Rozpočet počítá s celkovými výdaji 1,505 bilionu a příjmy 1,465 bilionu korun. 

18:35 - Šéfové dalších opozičních stran postupně oznamují, že pro rozpočet jako celek ruce nezvednou.

18:32 - Předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik řekl, jeho strana rozpočet podpoří. „Myslíme si, že ty podmínky v oblasti sociálních služeb jsou naplněny přiměřeně natolik, jak dovoluje současný stav státních financí,” prohlásil.

18:23 - Lidovci kritizují vládu, že nepodpořila jejich pozměňovací návrhy. KDU-ČSL chtěla přidat peníze na platy učitelů či na sociální služby. „Navrhovali jsme rozumné pozměňovací návrhy. Tato vláda řekla ne. Až budou mnozí lidé v sociálních službách odcházet za lépe placenou prací, víme, kdo za to může. Je to neúcta k lidem, kteří slouží druhým,” řekl šéf lidovců Pavel Bělobrádek. KDU-ČSL rozpočet jako celek nepodpoří.

18:10 - Poslanci si vzali dvacetiminutovou pauzu před závěrečným hlasováním.

18:05 - Sněmovna podpořila v dílčích hlasováních o přesunech peněz v návrhu rozpočtu jen úpravy rozpočtového výboru a komunistů, kteří vládu tolerují.

18:02 - Poslanci přidali 200 milionů korun na sociální služby podle návrhu Hany Aulické Jírovcové (KSČM).

17:50 - Sněmovna nepodpořila ani návrh Pirátů, kteří chtěli ušetřit v rozpočtu na příští rok skoro 11 miliard korun jejich přesunem z několika kapitol do vládní rezervy.

17:35 - Ubrat na slevách na jízdném chtěla i Jana Černochová (ODS), ale neúspěšně. Čtyři miliardy korun navrhovala přesunout na obranu.

17:20 - Poslanec Dominik Feri (TOP 09) neprosadil přesun asi pěti miliard korun ze slev na jízdném do školství pro vysoké školy.

17:12 - Poslanci v dílčím hlasování podpořili přesun 100 milionů korun z ochrany klimatu pro policisty a hasiče. Chtěl to Zdeněk Ondráček (KSČM).

17:10 - Sněmovna kývla na návrh Romana Onderky (ČSSD) a přidala v dílčím hlasování o rozpočtu 327 milionů korun na investice v sociálních službách. Dala také 600 milionů pro obce na opravy a stavby škol a nájemních bytů, jak navrhovala Miloslava Vostrá (KSČM).

16:45 - Debata je po šesti hodinách u konce. Poslanci budou hlasovat o pozměňovacích návrzích. Těch se sešlo 102.

16:41 - Kalousek na to odvětil, že Německo již třetím rokem sestavuje přebytkový rozpočet a Slovensko připravuje na příští rok vyrovnaný rozpočet. „Česká republika připravuje deficitní rozpočet. Pro to není žádné rozumné vysvětlení, než že hospodaříte špatně,” vzkázal Schillerové.

16:38 - „Toto není nejhorší rozpočet. Tím, kdo nejvíc zamluvil tuto zemi, byl pan předseda Kalousek. Nechci v tomto trendu pokračovat, chci jít cestou opačnou,” uzavřela svůj projev ministryně financí.

16:32 - Schillerová řekla, že vláda připravovala rozpočet s maximální přesností a odpovědností.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)

16:25 - „Neměli jsme zvyšovat důchody, neměli jsme dávat dalších sedm nebo osm miliard na investice do školství? neměli jsme navýšit mzdy ve veřejném sektoru?” tázala se opozice Schillerová.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO)

16:19 - Slovo si vzala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). „Připravili jsme dobrý rozpočet, který zohledňuje priority této vlády. Doby, kdy tato země měla špatné rozpočty, pane Kalousku, jsou dávno pryč,” prohlásila.

16:04 - Miroslav Kalousek navrhl, aby se o rozpočtu mohlo hlasovat i po 21:00.

15:51 - Hlasování o pozměňovacích návrzích bude dlouhé. Sešlo se jich celkem 102.

15:30 - Poslanci už o rozpočtu debatují pět a půl hodiny. Do obecné rozpravy se hlásí ještě dva poslanci.

15:08 - Vládě za rozpočet vyčinil i Václav Klaus ml. (ODS). „Utrácíte jak Špidla, když říkal, zdroje jsou. Utrácíte, a ještě si na to půjčujete,” vyčetl.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Poslanec Václav Klaus mladší (ODS)

Jako příklad uvedl financování regionálního školství. „Za poslední dva roky vzrostl rozpočet v regionálním školství o 41 miliard korun. Sypete do toho 40 procent. Zlepšily se znalostí dětí? Zvýšily se mzdy o 40 procent? Všechno to nasypete do pochybné reformy financování školství, nemáte žádnou koncepci,” kritizoval kabinet.

14:50 - „Hlavní problém je, že až přijde ekonomická krize přijde, nebude dostatek peněžních prostředků, protože je utrácíme v době růstu,” prohlásil poslanec ODS Jan Skopeček.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO) během jednání Sněmovny o rozpočtu.

14:36 - Pirát Mikuláš Ferjenčík prohlásil, že vláda rezignovala na snahu hledat úspory.

14:30 - Jednání Sněmovny pokračuje.

12:32 - Poslanci přerušili jednání o rozpočtu, k návrhu se vrátí o půl třetí odpoledne.

12:14 - Premiér Andrej Babiš (ANO) nebude před poslanci rozpočet hájit a v diskuzi vůbec nevystoupí. „Nejsem ministr financí, paní Schillerová okomentuje za vládu všechny připomínky kolegů poslanců,“ napsal Novinkám.

12:07 - Olga Richterová (Piráti) řekla, stát by mohl ušetřit miliardy na tom, kdyby omezil papírování. „Tušíte, kolik náš stát dává za poštovné? Jsou to dvě miliardy korun ročně. Je to přesně ten prostor pro úspory, který povede ke spokojenosti všech, pokud se nám podaří udělat podporu datových schránek mezi úředníky i občany,” zdůraznila Richterová.

11:49 - Slova Gajdůškové pobouřila Černochovou, která předsedá výboru pro obranu. „Rozdáváte miliardy na jízdné zdarma a nechcete zvedat peníze na obranu tak, jak jste se k tomu zavázali?” rozčílila se Černochová směrem k ČSSD.

11:41 - Poslankyně ČSSD Alena Gajdůšková řekla, že by si představovala více peněz pro učitele a zaměstnance v sociálních službách místo vyšších výdajů na obranu.

11:24 - Poslankyně Jana Černochová (ODS) vytýkala kolísající růst peněz na obranu. Podle ní je potřeba investovat více jak do obrany, tak do bezpečnosti. „Ne peníze projídat - obrazně i doslova,“ konstatovala.

11:05 - Ministryně financí Alena Schillerová zdůraznila, že návrh rozpočtu výrazně měnit nechce. „Dostali jsme 102 pozměňovacích návrhů v úhrnu přesahujících částku 140 miliard korun. Jsem však ochotna podpořit zejména návrhy, které doporučuje rozpočtový výbor,” uvedla.

10:56 - Šanci má i požadavek komunistky Hany Aulické Jírovcové na posílení částky pro sociální služby o 200 milionů korun.

10:41 - Moc pozměňovacích návrhů šanci nemá. Zřejmě projde návrh Miloslavy Vostré (KSČM), která chce přidat 600 milionů korun na výstavbu a opravy obecních bytů a škol. Přijetím tohoto návrhu komunisté podmiňují podporu celého rozpočtu.

10:21Ťok se hájil s tím, že za stav D1 mohou předchozí ministři dopravy, kteří se o dálnici nestarali. To pobouřilo další poslance. „Pokud ministr této vlády řekne, že za stav D1 může někdo, kdo měl na starost ministerstvo dopravy šest až 12 let před ním, to není hodno člena vlády,“ řekl poslanec Vít Kaňkovský (KDU-ČSL).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) během jednání Sněmovny o rozpočtu.

10:12 – Debata se stejně stočila k dálnici D1. Miroslav Kalousek se špičkuje s ministrem dopravy Danem Ťokem (za ANO). Kalousek připomněl ministrovi jeho úterní výrok, že nečekal, že 16. prosince napadne sníh. [celá zpráva]

10:05 - Do rozpočtu se obul Jan Farský (STAN). „Vykupujete si hříchy svého předsedy, ale prodáváte budoucnost České republiky,“ prohlásil směrem k hnutí ANO. Vláda si podle něj kupuje voliče skrz chystané obědy zdarma či slevami na jízdném.

9:56 – Návrh státního rozpočtu je podle předsedy ODS Petra Fialy mdlý, nevýrazný, bez ambicí, neobsahuje důležité priority a ještě k tomu je deficitní. „Vláda nemá ambici něco udělat a nemá ani představivost, co by to mohlo být – a to se plně projevuje v rozpočtu. A proto ho ODS nemůže podpořit,“ napsal Fiala na Twitter.

9:48 – Lidovci na tiskové konferenci řekli, že pokud by prošly jejich pozměňovací návrhy, podpořili by rozpočet jako celek. KDU-ČSL navrhuje přidat peníze na sociální služby, na platy učitelů a bezpečnost. „Rozpočet není dokonalý, ale jsme ochotni podpořit zákon o státním rozpočtu, když tyto priority projdou,“ sdělil předseda lidovců Pavel Bělobrádek.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Zleva ministryně financí Alena Schillerová, premiér Andrej Babiš a předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek

9:35 – Poslankyně STAN Věra Kovářová hájila svůj pozměňovací návrh, který by přidal 5,3 miliard korun na platy učitelů. „Došlo by k navýšení platů téměř na 130 procent průměrné mzdy – což najdeme v programovém prohlášení vlády, která říká, že navýší platy učitelů dokonce na 150 procent,“ podotkla poslankyně.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek

9:20 – V úvodu vystoupil s kritikou Kalousek. Zdůraznil, že celková výše investic k výdajům státního rozpočtu klesá. „Co opravdu roste, jsou platy státních zaměstnanců, neinvestiční nákupy, sociální dávky a celá řada naprosto nesmyslných opatření jako plošná sleva na dopravu, obědy zdarma bez ohledu na majetkové postavení dětí a jejich rodin,“ řekl.

9:13 – Třetí čtení návrhu zákona o státním rozpočtu právě začalo.

9:12 – Situaci na dálnici D1 by Sněmovna měla řešit ve čtvrtek.

9:04 – Poslanci zatím řeší pořad schůze. Lidovci navrhují, aby Sněmovna projednala situaci na dálnici D1. KDU-ČSL to chtěla prosadit už v úterý, ale poslanci ANO to nedovolili. [celá zpráva]

9:00 – Schůze Sněmovny začala.

Navrhovaný schodek je 40 miliard - oproti letošku o deset miliard nižší. Rozpočet počítá s celkovými výdaji 1505 miliard korun.

Za hlavní výdajové priority vláda označila zvýšení důchodů od ledna zhruba o 900 korun a posílení peněz na platy učitelů a zaměstnanců ve veřejné sféře.

Poslanci navrhli přesuny za 140 miliard korun a ve středu budou hlasovat o pozměňovacích návrzích. Poslanci chtějí přidávat miliardy korun například na platy učitelů, na příspěvky na péči pro postižené lidi, na sociální služby nebo na opravy silnic.

Rozpočet hájí ministryně financí Alena Schillerová. Podle ní je to dobrý rozpočet a měl by doznat jen minimum změn. „Byl od dubna byl konzultován, probírán,“ uvedla Schillerová.

Opozice kromě výše schodku kritizuje nedostatek peněz na investice a na vědu. „Byl by to dobrý rozpočet jen za předpokladu, že by byl příští rok konec světa,“ komentoval Kalousek.

Šéf poslanců STAN Jan Farský prohlásil, že „je to smutný pohled na nekompetenci, která je do rozpočtu ze strany vlády vložena“.

Vládní ANO a ČSSD nemají pro schválení dostatek hlasů, potřebují proto podporu od komunistů, kteří ji už přislíbili. Takzvaný zákon roku, jak se návrhu rozpočtu říká, už neschvaluje Senát.

Výběr článků

Načítám