Hlavní obsah

Babiš se s Huawei nemazlil, všechny jejich mobily půjdou z Úřadu vlády

– Vídeň • Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, Michal Mocek

Ráznou akcí proti mobilům čínské firmy Huawei se v úterý ve Vídni pochlubil český premiér Andrej Babiš. Zároveň ostře kritizoval Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) za postup v této věci.

Foto: Michele Tantussi, Reuters

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Zjistil jsem před několika měsíci, že máme na Úřadě vlády nějaké mobily Huawei. Nevím, kde se tam vzaly. Zkrátka jsem nařídil, aby šly pryč, a za Úřad vlády jsem to řešil,“ řekl Babiš.

Zároveň poukázal na slabiny při postupu NÚKIB ve věci Huawei. „Myslím, že NÚKIB tuhle záležitost vůbec nezvládl. Mysleli jsme si, že když přijde s takovým návrhem, předloží i právní analýzu. Žádná analýza nebyla. Velice jsme kritizovali NÚKIB za to, že nám ani nepředložil to B. Protože když něco navrhuji, mohou tam být důsledky i ekonomického charakteru. V tomto směru jsme nedostali nic,“ řekl premiér k prohlášení úřadu, že metodický návod pro postup vůči čínské firmě vyjde v polovině ledna. [celá zpráva]

Babiš také popsal problémy, jaké postup NÚKIB způsobí. „Máme tu zákon o veřejných zakázkách. Máme tu situaci, s níž se musí jednotlivá ministerstva vypořádat. Teď je to venku a jednotlivá ministerstva, která mají před sebou nějaké soutěže, musí na to reagovat. Teď je na jednotlivých ministrech, kteří budou organizovat soutěže, v nějakých oblastech, kde jsou tyto firmy podle tvrzení NÚKIB i jiných států deklarovány jako bezpečnostní riziko.“

Některé ministerstva se chtějí mobilů zbavit

Zbavit se mobilních telefonů značky Huawei hodlá i ministerstvo průmyslu. Přístroje Huawei vymění za jiné i ministerstvo zdravotnictví. Podle mluvčí úřadu Gabriely Štěpanyové používalo ministerstvo jen několik mobilů od Huawei.

Ministerstvo spravedlnosti využívá od Huawei servery, síťové prvky i dvacítku telefonů, sdělil mluvčí úřadu Vladimír Řepka. Ministerstvo vyčká na vydání metodiky NÚKIB a nyní žádné výrobky Huawei nenakupuje. "Všem složkám resortu byla nyní centrálně do odvolání pozastavena možnost objednávek z rámcové dohody," doplnil mluvčí. Případná výměna zařízení by podle něj neznamenala větší problém.

Resort zahraničí techniku čínských firem Huawei a ZTE nepoužívá.

Huawei kritiku odmítla

NÚKIB v pondělí upozornil správce klíčové infrastruktury, že používání softwaru a hardwaru společností Huawei a ZTE představuje bezpečnostní riziko, neboť obě firmy mohou být čínskému státu nápomocné při jeho zpravodajských aktivitách. [celá zpráva]

Společnost Huawei kritiku odmítla. [celá zpráva]

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) již v pondělí uvedl, že doporučení NÚKIB vnímá jako důvod pro vyloučení obou firem z výběrových řízení.

Vedle některých ministerstev používají síťové prvky a další komponenty od Huawei i další státní úřady a instituce. Firma je rovněž největším dodavatelem pro české mobilní operátory.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám