Hlavní obsah

Babiš nebude kvůli střetu zájmů předsedat vládní radě k evropským fondům

Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš (ANO) se nebude účastnit jednání Rady pro Evropské strukturální a investiční fondy (ESIP). Vláda v pondělí schválila návrh novely zákona o podpoře regionálního rozvoje, která umožní, aby radě předsedal i jiný člen vlády než premiér. Návrh je reakcí na kritiku z Evropské unie ohledně možného Babišova střetu zájmů. Babiš již o svém odchodu z rady informoval Brusel.

Foto: Piroschka Van De Wouw, Reuters

Premiér Andrej Babiš

Článek

Dokument uvádí, že předseda vlády se jednání rady nebude účastnit, dokud novela nebude schválena. O Babišově odchodu z vedení rady byl Brusel informován.

„Po nabytí účinnosti předloženého zákona rozhodne vláda svým usnesením - formou nového znění Statutu rady -, který z členů vlády (tzn. již nikoli její předseda) bude stát v čele rady,” uvádí předkládací zpráva. Nyní může radě podle zákona předsedat pouze premiér.

Eurokomisař pro rozpočet Günther Oettinger doporučil Babišovi tři způsoby, jakými by se mohl zbavit střetu zájmů v souvislosti s koncernem Agrofert. Jedním z nich je možnost, že by se Babiš zdržel účasti na rozhodnutích souvisejících s údajným střetem zájmu. Musel by mimo jiné odstoupit z vládní Rady pro Evropské strukturální a investiční fondy, neúčastnit se rozhodování ani komunikace v oblastech, na kterých by mohl přes Agrofert profitovat, a nominovat za sebe v takových rozhodnutích někoho jiného.

Babiš osvětlil, co obsahuje odpověď do Bruselu. „V tom dopise říkáme, že ten článek o střetu zájmů dopadá na osoby, které rozhodují o proplácení peněz z dotačních programů nebo kontrolují, jestli byly peníze řádně proplaceny,” uvedl Babiš a dodal: „Nedělám ani jedno.” Jeho hlas v radě byl prý jedním z mnoha.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám