Hlavní obsah

Kolony na D1: Kolaps dopravy se přesunul do středních Čech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihlava
Aktualizováno

Komplikace na dálnici D1 se během čtvrtečního dopoledne přesunuly z Vysočiny do Středočeského kraje. Pomalu jedoucí kolony se proměnlivě vytvářejí mezi 46. a 100. kilometrem ve směru na Brno. Na Vysočině ráno zkomplikovali provoz řidiči kamionů, kteří si podle silničářů vybírali povinnou přestávku.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Odstavené kamiony poblíž u obce Jiřice mezi Humpolcem a Koberovicemi na Pelhřimovsku. Sypače měly problémy ucpanou dálnici projet.

Článek

„Dálnice D1 v tuto chvíli na Vysočině jede, kolony se pomalu rozjíždějí, ale problémy se pomalu přesunuly do středních Čech,” řekla mluvčí policie Dana Čírtková.

Problémy ve Středočeském kraji potvrdil také mluvčí policie Pavel Truxa. „Kolona pomalu jedoucích aut je mezi 46. až 100. kilometrem ve směru na Brno. Kamiony chvíli stojí, chvíli jedou, ale nevíme o tom, že by v tomto úseku měl někdo nucené přestávky,“ řekl Novinkám Truxa.

Podle serveru dopravních informací před polednem havarovala ve směru na Brno na 64. kilometru dodávka s nákladním autem. Z dodávky se vysypal náklad. Místo bylo krátce průjezdné jen v odstavném pruhu, kvůli vyproštění pak byla silnice na několik desítek minut uzavřena. Nyní se místem jezdí v pravém pruhu.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Odstavené kamiony blokovaly dálnici D1 poblíž obce Jiřice mezi Humpolcem a Koberovicemi na Pelhřimovsku.

Provoz na D1 začal kolabovat ve středu odpoledne po hustém sněžení. Kolony se postupně protáhly na desítky kilometrů, několikrát museli policisté dálnici uzavřít. Sypače měly problémy ucpanou komunikací projet.

Povinný odpočinek přímo na dálnici

Později provoz blokovaly odstavené kamiony, jejichž řidiči si podle silničářů vybírali povinnou přestávku, policisté je museli budit.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Odstavené kamiony blokovaly dálnici D1 poblíž obce Jiřice mezi Humpolcem a Koberovicemi na Pelhřimovsku.

Mluvčí sdružení autodopravců Česmad Bohemia Martin Felix Radiožurnálu řekl, že řidiči kamionů nemají jinou možnost, neboť povinné přestávky ze zákona dodržovat musí. Kdyby se rozjeli, elektronické záznamové zařízení jízdu uchová a šoférům za to hrozí vysoké sankce bez ohledu na okolnosti.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Zatažené čelní okno jednoho z kamionů na dálnici D1.

Podle Felixe je důvodem situace nedostatek odstavných míst pro kamiony a také nedostatečná připravenost silničářů na předvídatelné sněžení. „Naši řidiči jezdí všude po Evropě a tohle nikde není,“ řekl Felix s tím, že například Brennerský průsmyk ve východních Alpách je ve složitější situaci, ale podobné kalamity tam nemají.

Firmy nedodělaly svodidla, čeká je pokuta

Nejhorší byla po celou středu situace v úseku kolem stého kilometru, kde je D1 obousměrně zúžena kvůli rekonstrukci. [celá zpráva]

Foto: www.dopravniinfo.cz

Situace na 88. kilometru D1 po osmé hodině ráno.

Mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl řekl Radiožurnálu, že zúžení nelze odstranit, protože v úseku chybějí středová svodidla. Konsorcium firem, které stavbu provádí, podle něj čeká tučná pokuta, neboť v zimním období měla být všechna dopravní omezení související s modernizací D1 odstraněna.

Ještě v noci u Humpolce blokoval provoz kamion s nadměrným nákladem, který nemohl sjet svažitý terén v místě a musel čekat, než se místo prosolí, informovalo Národní dopravní informační centrum.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Odstavené kamiony blokovaly 13. prosince 2018 dálnici D1 poblíž obce Jiřice mezi Humpolcem a Koberovicemi na Pelhřimovsku.

Kalamitní stav panoval také na 112. kilometru ve směru do Prahy mezi exitem na Jihlavu a Větrný Jeníkov, před 06:00 ale stojící kamiony odjely a dálnice byla podle silničářů prosolena a zprůjezdněna.

Reklama

Výběr článků

Načítám