Hlavní obsah

České europoslance zastihl útok ve Štrasburku na jednání, v restauraci i na basketbalu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úterní střelba v centru Štrasburku zasáhla i do životů českých europoslanců, ve městě právě probíhá zasedání Evropského parlamentu. Řada z nich informovala o situaci ve městě bezprostředně po útoku na sociálních sítích.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Francouzský policista na místě střelby ve Štrasburku

Článek

Poslanci, kteří se v době útoku nacházeli v budově Evropského parlamentu, tam byli nuceni setrvat, neboť francouzské bezpečnostní složky budovu uzavřely.

„Pokračujeme ve své práci, byť v uzavřeném Parlamentu. Před chvílí se místopředseda EP sugestivně dotázal, zda chceme jednat dál. Nikdo z nás, co jsme v sále, neprotestoval,” doplnil Stanislav Polčák (STAN). Zasedání nakonec skončilo až těsně před půlnocí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Německá policie kontroluje na hranicích vozidla přijíždějící ze ŠtrasburkuVideo: AP

Další poslanci byli v době útoku mimo budovu Evropského parlamentu. Europoslance Jaromíra Štětinu (TOP 09) zastihl incident v jedné z restaurací poblíž místa střelby.

Další z poslanců Miroslav Poche (ČSSD) seděl v době útoku v hledišti na basketbalovém utkání.

Pro Novinky pospal situaci i další z českých zástupců Jan Keller (ČSSD), který do centra města vyrazil s kolegou. „Do hospůdky, ve které jsme se usadili, přiběhly dvě tak trochu hysterické mladé Francouzky. Vykřikovaly, že kousek od nás se střílí. Pak už jen jezdily kolem sanitky a auta policie. Celý střed města byl zablokován, hospodu majitelé uzamkli a zabarikádovali okenice. Díky mobilům jsme se dozvěděli, že policie neradí vycházet ven,” uvedl Keller.

Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) po incidentu natočil na sociální sítě krátké video, v němž informoval, že on jeho kolegové a hosté jsou v pořádku.

Popisy situace ve městě se vesměs shodovaly. „Ulice Štrasburku křižují policejní antony, nad hlavami je slyšet vrtulník, útočník policii zatím uniká. Lidé nesmějí vycházet z obchodů či restauraci, někteří kolegové zůstali uvězněni v EP,” doplnila na Twitteru europoslankyně Dita Charanzová (ANO).

Situace se uklidnila až pozdě v noci, kdy mohli poslanci opět opustit budovu Evropského parlamentu a zamířit domů či do hotelu.

Následně v reakcích začaly převažovat kondolence a analyzování dopadů útoku.

Evropský parlament by měl shodou okolností ve středu večer projednávat možný střet zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) ve vztahu ke společnosti Agrofert, kterou dříve vlastnil a jíž nyní spravuje svěřenský fond. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám