Hlavní obsah

Zeman pod palbou kritiky kvůli výrokům o BIS. Tepou ho i jeho příznivci

Právo, Novinky, Barbora Zpěváčková, Karolina Brodníčková
Praha
Aktualizováno

Chová se jako přítel Kremlu, podkopává důvěryhodnost českých tajných služeb a respekt České republiky v zahraničí. Takovou ostrou kritiku si vysloužil prezident Miloš Zeman za to, že Bezpečnostní informační službu (BIS) označil za čučkaře. Do Zemana se pustili politici napříč spektrem i jeho příznivci z řad SPD a ČSSD.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) Novinkám napsal, že je s prací BIS spokojen. „Naše kontrarozvědka patří mezi nejprofesionálnější v Evropě,“ uvedl Hamáček.

Za BIS stojí i exministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). „Nebudu komentovat výrok prezidenta. Co však mohu říci, je popis osobní zkušenosti ze spolupráce v době, kdy jsem byl ministr vnitra. Spolupráce byla bezproblémová a jak za vedení bývalého ředitele BIS, tak i současného ředitele služba fungovala velmi dobře,“ napsal Právu Chovanec. Dodal, že zprávy BIS bral vždy velmi vážně.

Premiér Andrej Babiš (ANO) na dotaz Novinek ohledně Zemanových výroků o BIS nereagoval. Během čtvrtečních interpelací ale řekl: „Mohu jenom potvrdit, že působení ruských služeb - i podle zprávy BIS - je hrozbou a naše služby se tím zabývají a samozřejmě i vláda to vnímá a přijímá patřičná opatření.“

Jsou to čučkaři, řekl Zeman

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek kritizoval práci Bezpečnostní informační služby. Prohlásil o ní, že jsou to čučkaři. V rozhovoru pro TV Barrandov uvedl, že služba tvrdí, že se to v Česku hemží ruskými a čínskými špiony, ale zatím žádného neodhalila. [celá zpráva]

Zemana zkritizoval i předseda SPD Tomio Okamura, který patří mezi prezidentovy příznivce. „Vyjádření pana prezidenta Zemana, který označil BIS za čučkaře, je nespravedlivým zjednodušeným hodnocením práce bezpečnostní složky, kde lidé dnes a denně riskují své životy v boji s organizovaným zločinem,“ uvedl Okamura.

Ke zprávě BIS má prý SPD věcné výhrady kvůli formulacím, které podle Okamury vyvolávají zbytečnou mediální a politickou hysterii. „Neznamená to však, že můžeme zapomínat na statečnou práci lidí a jejich službu ČR,“ podotkl Okamura.

Gazdík: Chová se jako přítel Kremlu

Zostra se do Zemana pustil předseda STAN Petr Gazdík. „Pan prezident je úplně vedle. Opět se chová spíše jako přítel Kremlu než jako hlava státu, která má bránit ze všech sil svoji zemi i proti nepřátelskému vlivu, agentům a hybridním hrozbám. Rozhodně nesouhlasím se zpochybňováním práce české tajné služby,“ řekl Gazdík.

Může mít k jejich fungování tisíce výhrad, ale má je sdělovat soukromě, nikoli na obrazovkách televize
poslanec Marek Benda (ODS)

Šéf sněmovního ústavně-právního výboru Marek Benda (ODS) a člen komise pro kontrolu činnosti BIS zdůraznil, že prezident svými výroky podkopává důvěryhodnost českých tajných služeb a respekt České republiky v zahraničí.

„Může mít k jejich fungování tisíce výhrad, ale má je sdělovat soukromě příslušným ministrům nebo zodpovědným orgánům parlamentu, nikoli na obrazovkách televize,“ míní Benda.

„Jeho popírání působení ruských a čínských zpravodajských služeb na území naší země spíše připomíná pořekadlo o potrefené huse. Já jako člen komise pro kontrolu činnosti BIS musím ocenit profesionální fungování a práci této tajné služby ve prospěch České republiky,“ podotkl Benda.

Europoslanec Pavel Telička prohlásil, že to, aby prezident podrýval autoritu bezpečnostních služeb státu, se jinde ve světě nevidí. „To lze očekávat vesměs od lidí, kteří tak činí v zájmu jiných států, jejich výzvědných složek nebo v zájmu lidí představujících bezpečnostní hrozbu státu,“ konstatoval.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám