Hlavní obsah

Vybrabčili účet, krádež na dětech. Opozice šije do vlády kvůli miliardám z rezerv

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Pod palbu opoziční kritiky se dostala vláda kvůli tomu, že si odhlasovala, že bude moct použít miliardy z privatizačního fondu. Ty byly až dosud vázány jako rezerva na ekologické škody nebo důchody.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanci ČSSD Kateřina Valachová, Roman Sklenák, Jan Chvojka a Jan Hamáček na jednání Poslanecké sněmovny. Strana hlasovala pro využití rezerv v rozpočtu.

Článek

„Hnutí ANO, ČSSD a KSČM si právě schválily, že mohou vybrabčit privatizační účet a rozpustit ho do běžných výdajů státního rozpočtu. To si nedovolila žádná polistopadová vláda. I předchozí levicové vlády respektovaly, že mimořádné příjmy z privatizace a dividend mají být chráněny,“ sdělil Novinkám ekonomický expert ODS Jan Skopeček.

Kabinet zkritizoval i někdejší ministr zemědělství, lidovecký poslanec Marian Jurečka. „Poslanci rozpustili 22 miliard z účtu Fondu národního majetku. Prostředky určené prioritně na likvidaci ekologických zátěží, obnovu kulturního dědictví se rozpouští ve výdajích příštího roku,“ napsal na Twitter.

Rozhodnutí vlády označil za „krádež na našich dětech“. Připomněl, že když před dvěma lety se stejným návrhem přišla ČSSD, tehdejší ministr financí Andrej Babiš zásadně nesouhlasil.

Pirát Mikuláš Ferjenčík ještě před hlasováním prohlásil, že ministerstva peníze prošustrují, a až přijde krize, nebude mít stát z čeho stavět dálnice nebo financovat důchodový účet.

Podobně se vyjádřil i předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. „22 miliard. Tolik peněz vláda v příštích letech prošustruje z rozpuštěného privatizačního fondu. Místo rezervy pro případ krize se opět setkáváme s projídáním vlastní budoucnosti,“ poznamenal.

Dvaadvacet miliard z privatizačního fondu bude moci vláda použít libovolně bez konkrétního účelu. Proti se postavil i Senát. Veto horní komory ale ve středu přehlasovali poslanci ANO, ČSSD a KSČM.

Reklama

Výběr článků

Načítám