Hlavní obsah

Ledovku vystřídá v úterý večer náledí, varovali meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Od úterního večera bude na celém území podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) hrozit náledí. Vlhké silnice a chodníky budou podle meteorologů namrzat až do středečního dopoledne.

Foto: Windy.com

Náledí hrozí v celém Česku.

Článek

Podle meteorologů se bude během úterý od severozápadu ochlazovat. „Ve středu ráno budou teploty ve dvou metrech nad zemí na celém území pod bodem mrazu. Mokré povrchy proto budou namrzat a místy se bude tvořit náledí,” uvádí výstraha, kterou budou meteorologové dále upřesňovat.

Déšť by se v úterý odpoledne měl vyskytovat jen místy a díky mírnému větru, který by měl vát zejména na Českomoravské vrchovině a na jižní Moravě, by se měly leckde mokré povrchy vysušovat.

„Proto na Moravě, ve Slezsku a v jižních Čechách čekáme tvorbu náledí s nižší pravděpodobností a až později během noci na středu,” doplnili meteorologové.

Varování platí od úterních 21 do středečních 10 hodin pro všechny kraje.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Ledovka 2. prosince večer v Mikulově na Břeclavsku.

V posledních dnech trápila Českou republiku ledovka, která způsobila problémy zejména řidičům, ale v pondělí ráno zkomplikovala provoz i na železnici. [celá zpráva]

Ledovka, námraza, zmrazky, náledí

LEDOVKA

– souvislá, zpravidla homogenní průhledná ledová usazenina s hladkým povrchem. Tvoří se zmrznutím přechlazených kapiček mrholení, dešťových kapek na předmětech, jejichž teplota je mírně pod 0 stupňů Celsia.

NÁMRAZA

– v silniční dopravě se pojem námraza používá pro všechny formy ledových usazenin na vozovkách včetně náledí a zmrazků. Může se vyskytovat na elektrických sloupech, stromech atd. V letecké dopravě se používá několik druhů námrazy, a to podle rychlosti a teploty, při níž vzniká.

ZMRAZKY

– termín používaný pro formu náledí, které vzniká opětovným zmrznutím zcela či částečně roztátého sněhu.

NÁLEDÍ

– ledová vrstva pokrývající zemi, na rozdíl od ledovky zde na zemi mrznou nepřechlazené dešťové kapky či kapky mrholení. Vzniká, je-li teplota povrchu pod 0 stupňů Celsia.

Reklama

Výběr článků

Načítám