Hlavní obsah

Babiš: Česká republika žádné peníze vracet nebude, není k tomu nejmenší důvod

Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš (ANO) odmítl, že by Česko muselo vracet peníze Evropské unii kvůli čerpání dotací Agrofertem. Řekl to v souvislosti s uniklou zprávou právníků Evropské komise (EK), kteří podezírají českého premiéra z možného porušení unijních pravidel kvůli čerpání dotací a ze střetu zájmů.

Záznam: TK po jednání vládyVideo: ČTK

 
Článek

„Česká republika žádné peníze vracet nebude, není na to ani nejmenší důvod,” prohlásil na tiskové konferenci po jednání vlády Babiš. „Ty všechny spekulace, které jsou v prostoru, já odmítám. Chápu, že se blíží evropské volby a europoslanci se potřebují zviditelňovat,” konstatoval.

V interním materiálu právníků EK stojí, že Babiš má zájem na ekonomickém úspěchu Agrofertu a jako premiér má možnost ovlivňovat rozhodování spojené s využíváním fondů přicházejících z evropského rozpočtu. [celá zpráva]

Podle zprávy hrozí, že Česko bude muset uhradit přinejmenším část z 82 milionů eur (2,1 miliardy Kč), které byly Agrofertu vyplaceny letos.

Nenašli jsme, z jakého důvodu by měl být předseda vlády ve střetu zájmů
Klára Dostálová (za ANO), ministryně pro místní rozvoj

Podle analýzy ministerstva spravedlnosti svěřenský fond, do kterého premiér Babiš vložil svou firmu Agrofert, jako záruka nestrannosti dostačuje. V pondělí ráno to řekl šéf resortu spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO).

Podobně v pondělí ráno hovořila i ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Podle ní nehrozí, že by Česká republika musela peníze vyplacené holdingu Agrofert vracet. [celá zpráva]

Babiše se zastala i ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). „Nenašli jsme, z jakého důvodu by měl být předseda vlády ve střetu zájmů, nerozhoduje o dotacích,” prohlásila.

Reklama

Výběr článků

Načítám