Hlavní obsah

Dopravu komplikuje sníh a ledovka

Právo, Novinky, jap, zaš
Aktualizováno

Podobně jako v pátek i v sobotu ráno komplikuje počasí dopravu. Před problémy spojenými s počasím varovali meteorologové, kteří vydali výstrahu před ledovkou pro západní polovinu České republiky. Její platnost vypršela v sobotu ráno, silnice však mohou místy klouzat i dál. Mimo jiné kvůli vrstvě sněhu.

BEZ KOMENTÁŘE: Nehoda osobního vozu u KlínceVideo: Novinky

 
Článek

V některých částech Plzeňského kraje byla i ráno nebezpečná ledovka. Během noci řešili policisté v kraji více než 20 dopravních nehod, většinou lehkých.

Ráno měli řidiči největší problémy se sjízdností na Svaté Kateřině, na Domažlicku v okolí Klenčí pod Čerchovem, dále na Klatovsku v okolí Železné Rudy a v serpentinách v Plasích na severním Plzeňsku, informovala policejní mluvčí Markéta Fialová.

Silnice v Karlovarském kraji byly ráno s opatrností sjízdné, jsou již po chemickém ošetření. Mrznoucí srážky na většině území kraje ustaly, přesto stále hrozí ledovka nebo náledí.

Na silnicích ve Středočeském kraji byly ráno zbytky rozbředlého sněhu, všechny hlavní tahy byly chemicky ošetřeny, silnice nižších tříd jsou sjízdné se zvýšenou opatrností.

Na některých místech regionu sněží nebo padá déšť se sněhem, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic.

Ve středních Čechách evidovala policie od pátečního večera problémy zejména na Berounsku a Rakovnicku. Mladý řidič nezvládl v pátek večer na kluzké silnici průjezd zatáčkou u Skuhrova na Berounsku a skončil s autem v poli.

Dopravu ve středních Čechách komplikují kluzké silniceVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Hasiči, policisté i záchranáři vyjížděli v pátek večer i k nehodě osobního automobilu ke Klínci na Praze západ. Řidič osobního vozu dostal na zasněžené silnici smyk a vyjel mimo komunikaci, kde narazil do stromu, při čemž se zranil.

Záchranáři i hasiči měli nehodu hlášenou u golfového hřiště u Líšnice. Tam ale nic nenašli, a proto museli havarovaný automobil hledat v okolí. Nakonec se ho podařilo najít u Klínce.

V Bohutíně u Příbrami havaroval řidič osobního vozu do sloupu a do plotu. Nehoda si vyžádala jedno lehké zranění. U Doks na Kladensku naboural osobní automobil do sypače silničářů. U Trubské na Berounsku havaroval na zasněžené silnici osobní automobil. Ten skončil po nehodě převrácený na boku.

Také na na jihu Čech byly silnice ráno sjízdné se zvýšenou opatrností. Přes noc napadlo několik centimetrů sněhu, někde déšť se sněhem. Podle dispečinku Správy a údržby silnic Jihočeského kraje pracovalo přes noc na silnicích všech 180 sypačů a traktory.

Nejvíc sněžilo v okolí Českého Krumlova, kdo napadla asi osmicentimetrová vrstva. Místy padal i déšť se sněhem. Silničáři silnice v noci ošetřovali solí i inertním posypem. Údržba pokračovala i ráno.

Meteorologové před problémy varovali, zvýšené riziko se týkalo zejména těch nejzápadnějších okresů České republiky. Výstraha vypršela v sobotu ráno.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výstraha meteorologů před ledovkou z 30. listopadu

Během pátečního dne museli hasiči na západě území vyjíždět vyjíždět k několika nehodám souvisejícím s namrzajícím deštěm. Vyprošťovali třeba autobus v Blahoustech na Tachovsku.

„Autobus částečně sjel do příkopu a hrozilo jeho převrácení,“ uvedl mluvčí hasičů Petr Poncar s tím, že zasahující jednotky vůz vytáhly pomocí navijáku.

Foto: HZS Plzeňského kraje

Hasiči vytahují autobus na Tachovsku

Meteorologové upozorňují, že kluzké silnice a chodníky mohou působit problémy i v dalších dnech. „V neděli 2. prosince a zpočátku v pondělí 3. prosince se mohou vyskytnout mrznoucí srážky s tvorbou ledovky,“ uvedli na webu Českého hydrometeorologického ústavu.

Reklama

Výběr článků

Načítám