Hlavní obsah

K MUS by měli u soudu svědčit Zemanovi exministři. Možná i on

Novinky, Matěj Říha

Soudní proces v kauze Mostecké uhelné společnosti (MUS) nejspíš bude mít zajímavé pokračování. V ohrádce pro svědky by měli vypovídat minimálně někteří ministři z někdejší vlády ČSSD vedené premiérem Milošem Zemanem.

Foto: Archiv Antonína Koláčka

Miloš Zeman s Antonínem Koláčkem na archivním snímku z přelomu milénia

Článek

A je také možné, že k okolnostem prodeje menšinového balíku státních akcií MUS bude muset přijít svědčit i současný prezident.

Případ se točí kolem manažerů spjatých s MUS – Antonia Koláčka, Jiřího Diviše, Petra Krause, Oldřicha Klimeckého a Marka Čmejly. Obžaloba je viní z toho, že těžařskou společnost ovládli jejími vlastními penězi a podvedli stát, který byl na konci devadesátých let minoritním akcionářem. Česku údajně způsobili škodu nejméně 3,2 miliardy korun tím, že odkoupili 46procentní balík státních akcií pod cenou.

Prodej státních akcií odsouhlasila právě Zemanova jednobarevná menšinová vláda v roce 1999. Manažeři se při výpovědích před soudem hájili tím, že stát nemusel akcie prodávat, pokud by nechtěl. Zároveň tvrdili, že stát o podnik neměl zájem, protože šlo o rizikový byznys. Plánovalo se totiž spuštění jaderné elektrárny v Temelíně a nebylo jasné, jak moc bude těžba hnědého uhlí pro energetiku potřeba.

Kraus například uvedl, že stát minoritní podíl potřeboval prodat, protože se chtěl zbavit horké brambory. Diviš dokonce prohlásil, že stát nechtěl podporovat uhelný průmysl a MUS úmyslně poškozoval. A výpovědi tehdejších vrcholných politiků by mohly objasnit to, jak situace skutečně vypadala.

„Budeme žádat předvolání členů vlády, alespoň některých,“ řekl Právu advokát Martin Korbař, který hájí Koláčka.

Zeman už kvůli kauze vypovídal

A podobně hovořila také Katarína Kožiak Oboňová, která v kauze zastupuje Čmejlu. „My určitě budeme navrhovat výslechy všech členů vlády,“ uvedla Oboňová. Naznačila také, že by ráda slyšela samotného Zemana. Ten v minulosti prodej menšinové části akcií ve vlastnictví státu hájil.

Zeman k případu v minulosti vypovídal na policii. Poprvé to bylo v roce 2010 pro potřeby švýcarské prokuratury. A o tři roky později se výslech opakoval kvůli českému vyšetřování. Ohledně rozhodnutí vlády s detektivy mluvili i další tehdejší ministři.

„Domnívám se, že jsem tyto výpovědi navrhoval ke čtení. Ale číst je lze jen za předpokladu, že s tím budou souhlasit všichni obžalovaní a že to bude soud považovat za dostatečné,“ řekl Právu dozorující státní zástupce Radek Bartoš.

Jak to s pravděpodobnými výslechy politiků bude vypadat, nechtěla předsedkyně trestního senátu Silvie Slepičková prozradit. Nejprve chce vyčkat na konkrétní písemné žádosti, které jí musí právníci předat. Teprve pak bude rozhodovat o tom, jaké svědky předvolá a kdy se jejich výslech uskuteční.

Navíc by nemuselo jít pouze o výslechy členů Zemanovy vlády. Pro obžalované je zajímavý například někdejší ministr financí Ivan Pilip, který figuroval v předchozí úřednické vládě Josefa Tošovského. Obžalovaní totiž tvrdí, že tento kabinet v roce 1998 nereagoval na jejich nabídku na odkup akcií za tři miliardy korun, což byla jejich tehdejší cena na burze. O rok později přitom Zemanův kabinet akcie prodal za 650 milionů.

„Jsme nevinní“

Pražský městský soud včera dokončil výslechy obžalovaných manažerů. Ti se v prvních dvou dnech procesu omezili na to, že soudu přednesli vyjádření. Následně odmítli odpovídat na dotazy soudu či státního zástupce.

Všichni tunelování podniku nebo podvedení státu odmítli. Tvrdí naopak, že podnik zachránili. Jejich jediným cílem prý bylo udělat restrukturalizaci MUS, které by jinak hrozil bankrot. Následně plánovali, že podnik prodají. „Převod akcií do soukromých rukou byl správným krokem, jenom díky tomu MUS dneska existuje, zaměstnává tisíce lidí, platí daně a plní významnou úlohu v energetickém systému ČR,“ řekl Čmejla.

Anketa

Měl by podle vás Miloš Zeman jako tehdejší premiér svědčit u soudu v kauze Mostecké uhelné?
Ano
95 %
Ne
5 %
Celkem hlasovalo 1706 čtenářů.

Reklama

Související články

Soud začne rozplétat tunelování MUS

Pražský městský soud má v pondělí začít rozplétat dvacet let starou kauzu údajného podvodného ovládnutí a tunelování Mostecké uhelné společnosti (MUS). Stát...

Výběr článků

Načítám