Hlavní obsah

Hamáček: Vláda v pátek nepadne, jsme připraveni pokračovat

Právo, Karolina Brodníčková

Opozice by se měla snažit sehnat 105 poslanců pro rozpuštění Sněmovny, říká v rozhovoru pro Právo předseda ČSSD Jan Hamáček.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček

Článek

Není zvláštní, že v pátek ČSSD nepodpoří vládu, v níž sedí její ministři?

Opozice se pokouší vyslovit nedůvěru vládě, povinností opozice je zajistit si 101 hlasů. Je evidentní, že je nemá, a tak se pokusila odstřelit vládu prostřednictvím soc. dem. a donutit nás, abychom z vlády odešli. Opozice nemá žádný plán B, jen se snaží vládu odvolat.

Dobře, ale pokud chcete pokračovat ve vládě, neměli byste hlasovat proti návrhu opozice, která chce vyjádřit kabinetu Andreje Babiše (ANO) nedůvěru?

Je to hlasování proti vládě a je irelevantní, kolik hlasů bude na té druhé straně.

Vy jste neuspěli u Babiše s návrhem, aby se funkce premiéra kvůli svým kauzám vzdal. Jako řešení krize nabízíte předčasné volby. Není to jen plácnutí do vody, protože víte, že dalších 105 poslanců se pro rozpuštění Sněmovny nenajde?

Rozhodně nebudeme iniciovat rozpuštění Poslanecké sněmovny. Kdo tady plácá do vody, je opozice. Opozice vybízí vládu k demisi, ale nemá prostředky, jak toho dosáhnout. Snaží se toho dosáhnout jediným možným způsobem, že do toho zatáhne soc. demokraty.

Víme, že když vláda padne, tak prezident znovu pověří sestavením vlády Andreje Babiše.

Pokud by opozice chtěla tu situaci doopravdy vyřešit, tak přijde s návrhem na rozpuštění Sněmovny.

A my říkáme, že pokud opozice sežene 105 hlasů, tak jí těch našich 15 přidáme (pro rozpuštění je nutných 120 hlasů).

Byla by na předčasné volby ČSSD finančně i politicky připravená?

Proti nám byly používány argumenty, že se bojíme a držíme se za každou cenu vládních křesel. Ale říkáme, že se nebojíme žádného vývoje. Jenom říkáme, že to, co předvádí opozice, je nezodpovědnost, protože nenabízí žádné řešení.

Jsme připraveni dodat našich 15 hlasů pro rozpuštění Sněmovny. Ale ten, kdo má ty hlasy shánět, je opozice. Místo toho, aby předváděla divadlo ve Sněmovně.

Je evidentní, že vláda v pátek nepadne. Jsme připraveni dál pokračovat.

Ale stále platí, že by podle vás situaci vyřešila výměna premiéra Babiše. Zvednete na jednání s ANO znovu i tuto otázku?

Několikrát jsem řekl, že slovenský model by byl ideální. Hnutí ANO na něj ale není ochotné přistoupit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám