Hlavní obsah

Žena chtěla oplodnit spermiemi mrtvého manžela, Ústavní soud ji nevyslyšel

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neobyčejný spor přistál na stole senátu Ústavního soudu (ÚS). Soudce Tomáš Lichovník musel totiž rozhodnout o tom, jestli je v pořádku, že soudy nepovolily ženě použít k umělému oplodnění zamrazené spermie jejího zemřelého manžela. A dospěl k závěru, že justice její požadavek zamítla po právu.

Soudce Ústavního soudu Tomáš Lichovník k sporu o umělé oplodnění spermatem zemřeléhoVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Manželé podstupovali léčbu neplodnosti na jedné z klinik. Manžel podepsal v roce 2014 informovaný souhlas s kryokonzervací spermií a o několik měsíců později manželé podepsali také souhlas s léčbou neplodnosti metodou mimotělního oplodnění. Po několika měsících od začátku procedury ovšem manžel zemřel a klinika odmítla proces umělého oplodnění dokončit, neboť podle jejího názoru k tomu chyběl platný souhlas manžela.

Žena se proto obrátila na soudy, ovšem neuspěla. Justice jí vzkázala, že právní předpisy umožňují umělé oplodnění pouze páru a nelze předjímat vůli jejího manžela a nahrazovat ji soudním rozhodnutím.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Nová sněmovna Ústavního soudu

Právní pochopení nenašla žena ani u ÚS. „Jsme si vědomi, že popsaná životní situace je pro stěžovatelku více než citlivá. Nicméně závěry soudů považujeme za ústavně konformní. Podle US je především na zákonodárci, aby stanovil podmínky a pravidla pro vznik života jiným než tradičním způsobem,“ konstatoval soudce Lichovník.

„V tomto případě nelze vyloučit pochybnosti stran skutečné vůle zesnulého manžela stát se otcem i po své smrti. Informovaný souhlas s kryokonzervací spermií totiž obsahoval výslovné ustanovení o zničení tohoto biologického materiálu v případě jeho úmrtí,“ dodali soudci.

Anketa

Měla by podle vás mít žena automaticky právo být oplodněna spermatem mrtvého manžela?
Ano
88,2 %
Ne
11,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3622 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám