Hlavní obsah

Královéhradeckým kaprům vypustili rybník. Napuštění bude komplikovat nedostatek vody

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Kaprům, štikám, amurům, candátům, úhořům a plevelným ploticím vypustili v sobotu v Hradci Králové rybník. Výlov Výskytu během státního svátku přilákal možná půldruhého tisíce lidí.

BEZ KOMENTÁŘE: Výlov rybníka v Hradci KrálovéVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

Ryby nebojovaly za svobodu a demokracii, ale o život. Prohrály skoro všechny. „Pomalu táhnout,“ zavelel úderem půl osmé ráno, kdy teplota spadla na minus šest, baštýř Jan Hýsek. Síť zvaná nevod v rukou třináctky pěšců se napnula pod tíhou úlovku. První musejí z vody candáti, aby se jim bahno nedostalo do žáber a výlov přečkali živí.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Výskyt dal ryb co do počtu dost. Kapři ale oproti loňsku zhubli.

Na řadu přišly podběráky, jimiž rybáři přemísťovali metráky ryb do brakovnice. Tam se rozhodovalo, jaký kus skončí na talíři a který dostane šanci přežít a dohnat v příštím roce váhu. Kapři oproti loňsku o půl kila zhubli, zato štik se urodilo požehnaně. „Počítám, že vylovíme okolo 30 metráků ryb. Kaprů bylo na kusy zhruba stejně jako v loni. Váhově jsme pod průměrem. Dravci, kteří se zde množí sami, narostli pěkně. Ti ale narostou skoro každý rok,“ zhodnotil úlovek Hýsek.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Výskyt dal ryb co do počtu dost. Kapři ale oproti loňsku zhubli.

Výskyt uprostřed lesů nestihl osud řady českých rybníků proměněných letními tropy v nedostatečně provzdušňované stoky zamořené sinicemi. Kapr nazývaný Hradecký měl větší šanci tropické klima ve zdraví přežít. Pokles konzumní váhy a vyšší náklady na chov přesto hradecké rybáře donutily zdražit o zhruba desetikorunu na 93 korun za kilogram. Štika vyšla na 255 za kilo, candát o pět korun laciněji, amur na 120 a sumec na 190 korun.

Málo vody

Zdražení zákazníky neodradilo, což u stánku na hrázi dosvědčovala nekonečná fronta na čerstvé ryby. Prodala se možná třetina letošního úlovku. Hradeckého kapra lze jíst hned po výlovu. Řada lidí toho u grilu využila. „Ryba z Výskytu nesmrdí. Rybník je odbahněný na písčitém podloží,“ tvrdí Hýsek.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Výskyt dal ryb co do počtu dost. Kapři ale oproti loňsku zhubli.

Obavy mají rybáři z toho, kdy se čtyřhektarový Výskyt podaří opět naplnit, vrátit zpět nedorostlé ryby a nasadit kapří plůdek. „Rybník je obvykle po každoročním výlovu plný do třech neděl. Letos to bude problém. Pokud nebudou pořádné srážky, obávám se, že plný nebude ani na jaře. A to má Výskyt štěstí v tom, že sem dostaneme vodu ze sousedního menšího rybníku, který budeme i kvůli tomu lovit,“ předjímá baštýř Hýsek.

Historie Výskytu sahá do 15. století. Koncem 18. století byl zasypán a zhruba za sto let opět obnoven. Rybník s naučnou stezkou obhospodařují Městské lesy Hradec Králové.

Reklama

Výběr článků

Načítám