Hlavní obsah

Příští týden se pořádně ochladí. A začne sněžit

Novinky, mif

Nezvykle teplé počasí vystřídá v Česku opravdová zima. Průměrné denní teploty by měly klesnout až k bodu mrazu, navíc by mělo začít sněžit. Vyplývá to z měsíčního výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), který byl zveřejněn v sobotu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Předpokládáme, že období od 19. listopadu do 16. prosince 2018 bude na našem území jako celek teplotně průměrné,“ uvedli meteorologové.

Připomněli, že po extrémně teplém počasí v první polovině listopadu se uprostřed měsíce začalo ochlazovat a tento trend bude podle nich pokračovat i v následujícím období. „Přesto neočekáváme, že týdenní průměry teplot budou vybočovat z intervalů běžných hodnot pro danou roční dobu,“ konstatovali meteorologové.

„Z následujících 4 předpovědních týdnů se jako nejchladnější jeví první týden (19. - 25.11.) a poslední týden (10. - 16.12.),“ stojí ve výhledu.

Sněžit bude v nejbližších dnech

Dočkat bychom se v následujících týdnech měli také sněhu. „Z hlediska celkového množství srážek lze předpokládat, že období 19. 11. - 16. 12. 2018 bude průměrné. Vzhledem ke všeobecnému poklesu teplot očekáváme kromě dešťových srážek i sněhové srážky, a to zejména na horách,“ uvedli meteorologové.

„V nižších polohách bude sněžit zatím jen přechodně v nejbližších dnech. Nejnižší srážkové úhrny z celého období předpokládáme ve třetím předpovědním týdnu (3. - 9.12.),“ uzavřeli meteorologové.

Průměrná teplota na území České republiky od 19. listopadu do 16. prosince v letech 1981 až 2010 byla 0,8 °C, průměrný úhrn srážek dosáhl 41 milimetrů. Průměrné hodnoty platí pro celou ČR do nadmořské výšky 600 metrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám