Hlavní obsah

Polští ministři přijeli do Prahy na společné jednání s českou vládou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Andrej Babiš (ANO) přivítal ve čtvrtek v pražské Kramářově vile polského premiéra Mateusze Morawieckého a ministry jeho vlády. Kabinety ČR a Polska ve čtvrtek čeká páté společné jednání, což oba premiéři v úvodních projevech označili za důkaz významu česko-polské spolupráce pro bilaterální vztahy i pro fungování v Evropské unii.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Premiér Andrej Babiš (vpravo) v Kramářově vile s polským premiérem Mateuszem Morawieckým.

Článek

Na plenárním zasedání i bilaterálních schůzkách by měli ministři probírat především hospodářské otázky, evropskou agendu včetně problematiky rozpočtu nebo migrace a přeshraniční agendu, v níž premiéři vyzdvihli dopravní propojení.

„Budujeme společnou tradici, která se stává trvalou součástí česko-polského dialogu o spolupráci našich zemí jak v bilaterální rovině, tak na evropské úrovni,“ řekl Babiš na úvod setkání.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Společné zasedání české a polské vlády v Praze

Připomněl, že EU stojí před řadou výzev, na které je třeba najít odpovědi, vyzdvihl problém migrace a vnější bezpečnosti. Ocenil přitom, že Česko a Polsko mají na migrační problematiku stejný pohled, když chtějí migraci řešit v zemích původu a odmítají povinné kvóty pro rozdělování uprchlíků mezi evropské země.

„Mezivládní konzultace jsou výrazem nejvyšší úrovně spolupráce mezi našimi zeměmi,“ řekl Morawiecki. Ocenil, že nejen Česko a Polsko, ale i zbývající členové Visegrádské skupiny (V4), Slovensko a Maďarsko, dokážou nacházet společné postoje. Podle něj se to projevilo právě v migrační otázce, kde státy V4 dokázaly v EU prosadit odmítnutí uprchlických kvót.

Představitelé obou vlád budou mluvit i o problematice jednotlivých resortů. Babiš zdůraznil spolupráci v budování dopravní infrastruktury, v ochraně životního prostředí a v energetice. Morawiecki mluvil zejména o jednání o evropském rozpočtu, kybernetické a energetické bezpečnosti nebo o digitalizaci v průmyslu.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Andrej Babišm ( vpravo) a Mateusz Morawiecki

Vedle Babiše do Kramářovy vily dorazili čeští ministři životního prostředí, dopravy, zahraničních věcí a zemědělství a ministryně průmyslu a obchodu a pro místní rozvoj. Ministra vnitra a předsedu ČSSD Jana Hamáčka zastoupil náměstek. S Morawieckým přijeli do Prahy resortní kolegové českých ministrů.

Po zahajovacích projevech obou premiérů je v plánu separátní bilaterální jednání předsedů vlád a jednotlivých ministrů s jejich protějšky. Po poledni uzavře společný program pracovní oběd a tisková konference v Lichtenštejnském paláci.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Zástupci české a polské vlády po společném zasedání v Praze

Český a polský kabinet se naposledy sešly ke společným konzultacím v dubnu 2016 ve Varšavě. Ministři vedení tehdejšími premiéry Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a Beatou Szydlovou diskutovali o budoucnosti Visegrádské skupiny (V4 - Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko), dopravě, energetice či životním prostředí. Dnes spolu kabinety jednají celkem popáté.

Reklama

Výběr článků

Načítám