Hlavní obsah

Zdeněk Hřib byl zvolen pražským primátorem

Novinky, Renáta Bohuslavová
Praha
Aktualizováno

Pirát Zdeněk Hřib byl ve čtvrtek na jednání zastupitelstva Prahy zvolen primátorem hlavního města. Pro hlasovalo 39 zastupitelů, proti 12 a 14 se jich zdrželo. Opoziční ODS a ANO ho nepodpořily.

Foto: Milan Malíček, Právo

Odcházející primátorka Adriana Krnáčová dekoruje svého nástupce Zdeňka Hřiba.

Článek

„Slibuji, že k funkci budu přistupovat s pokorou, kterou si vyžaduje. Vyžaduje si to řešení dlouhodobých problémů a výzev, před kterými Praha stojí,” uvedl ihned po svém zvolení Hřib a poděkoval za podporu.

Zvolen byl hlasy Pirátů, Spojených sil pro Prahu a Prahy sobě, kteří mají v 65členném zastupitelstvu 39 hlasů. Krnáčová mu popřála hodně sil, ale i neúspěch. [celá zpráva]

Foto: Milan Malíček, Právo

Nový primátor města Prahy Zdeňěk Hřib

„Věřím, že se podaří nastolit nový komunikační styl s opozicí i občany,” dodal nově zvolený primátor.

Právě opozice ODS a ANO nové vedení ještě před volbou kritizovala. Novému vedení složenému z Pirátů, Spojených sil pro Prahu a Prahy sobě vyčítala, že nedostatečně zpracovalo programové prohlášení, že jejich zástupci sami třeba nesedí ve vedení města nebo nejsou dostatečně zkušení.

Kritika od ODS a ANO

„Chybí mi tam termíny, do kdy ty věci budou hotové, vyčíslení nákladů například u těch milionů stromů,” zlobil se zastupitel za ANO Patrik Nacher s odkazem na programové prohlášení a slib, že koalice vysadí milion stromů.

„Naprostou nutnost spolupráce s opozicí bez ohledu na výsledek voleb opakovaně hlásali všichni, a to včetně Zdeňka Hřiba, Jana Čižinského a Jiřího Pospíšila. Výsledek je bohužel takový, že budou mít opoziční strany ve výborech výrazně nižší zastoupení než v předchozích volebních obdobích,” uvedla předsedkyně zastupitelského klubu ODS Alexandra Udženija.

Seznam primátorů od roku 1990
Jaroslav Kořán 1990–1994, Občanské fórum
Jan Koukal 1994–1998, ODS
Jan Kasl 1998–2002, ODS
Pavel Bém 2002–2010, ODS
Bohuslav Svoboda 2010–2013, ODS
Tomáš Hudeček 2013–2014, TOP 09
Adriana Krnáčová 2014–2018, ANO
Zdeněk Hřib 2018, Piráti

Opozice také kritizovala nepřítomnost lídrů Spojených sil pro Prahu a Prahy sobě Jiřího Pospíšila a Jana Čižinského v radě. Oba zůstanou jako předsedové zastupitelských klubů. Podle opozice je to zbavování se odpovědnosti. To všichni lídři stran popírají.

„Politickou odpovědnost lídři, předsedové svých klubů, jednoznačně mají, ostatně jejich podpis je pod koaliční smlouvou. Z politiky rozhodně neodchází, takže to je bez diskuze. Co se týče komunikace s opozicí, já osobně a Piráti jsme se setkali se všemi zastupiteli,” vyvracel argumenty opozice Hřib.

Zdeněk Hřib se mimo primátorských povinností chce zaměřit na IT a transparentní fungování úřadu. Za důležitou považuje i oblast smart city, tedy „chytré” řízení města s využitím moderních technologií.

Reklama

Výběr článků

Načítám