Hlavní obsah

Českou rodinu nechali Rakušané na holičkách

Právo, Vladimír Klepáč

Velké problémy způsobila nečinnost rakouských úředníků manželům se třemi dětmi ze severních Čech. Žena se starala doma o dcery, otec dlouhodobě pracoval v Rakousku. Podle nařízení EU jim přídavky na děti a také rodičovský příspěvek má vyplácet Rakousko.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

První dostala rodina po dvouletém čekání, na schválení druhé by asi čekala dosud, pokud by nepožádala o pomoc ombudsmanku Annu Šabatovou. Ta sjednala nápravu až s pomocí rakouského ombudsmana.

Ombudsmanka zdůraznila, že manželé postupovali plně podle platné evropské legislativy. Přesto se pár dostal do situa­ce, kdy musel uhánět nekomunikující rakouské úředníky, aby se zabývali žádostí o vyplácení příspěvků. Rodině pomohl český úřad práce.

O pomoc požádala jeho pracovníky matka tří děvčátek. Čeští úředníci podle Šabatové dospěli ke správnému závěru, že je to Rakousko, kdo má rodině již delší čas dávky vyplácet. Ochránkyně ocenila, že se pokusili rakouské kolegy oslovit a upozornit na tento problém.

Stěžovala si u kolegy

Ani oni ale překvapivě neuspěli. „Aby rodina nezůstala bez finanční podpory, rozhodl úřad práce o prozatímním přiznání českého rodičovského příspěvku do doby, než výplatu zahájí rakouský úřad,“ zdůraznila Šabatová.

Věc byla vyřešena teprve poté, co se na ni rodina obrátila s žádostí o pomoc. Ochránkyně o věci ihned informovala svého rakouského kolegu a tím začal proces k nápravě.

Foto: Ambassade de France en République tchèque

Oceněná Anna Šabatová.

Dlužné částky budou uhrazeny. Ombudsmanka upozornila na to, že obdobné případy nejsou ve vztahu k Rakousku výjimečné. Rodiče musí počítat s tím, že zákonné lhůty jsou u jižních sousedů výrazně delší než v Česku.

Pomohou jim úřady práce, lidé se mohou obrátit na rakouského ombudsmana, popřípadě na organizaci Solvit působící při ministerstvu průmyslu a obchodu, která bezplatně pomáhá občanům EU řešit problémy způsobené nesprávným uplatněním práva Unie.

Reklama

Výběr článků

Načítám