Hlavní obsah

Colloredo-Mansfeldová dosáhla obnovy řízení ve sporu o mobiliář Opočna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Restituční kauza Kristiny Colloredo-Mansfeldové, která se týká zámku Opočno, bude pokračovat. Ústavní soud (ÚS) rozhodl o obnově řízení u dvou stížností, které se týkaly mobiliáře zámku. Stížnosti, které dříve odmítly jednotlivé senáty, posoudí plénum ÚS. Jde o reakci na verdikt Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Kristina Colloredo-Mansfeldová

Článek

Štrasburský soud před časem konstatoval, že česká justice v právní bitvě o hodnotný mobiliář Opočna chybovala. Restituenti prý neměli možnost vyjádřit se řádně k jednomu z důkazů, konkrétně k rozhodnutí ministerstva zemědělství z roku 1947. Nápravy může být dosaženo pouze novým posouzením původní ústavní stížnosti, konstatoval ÚS v aktuálním usnesení.

Už dříve reagoval ÚS stejným způsobem na výrok Evropského soudu pro lidská práva v záležitosti dalšího potomka šlechtického rodu Jeroma Colloredo-Mannsfelda. Všechna obnovená řízení jsou nyní sloučena ke společnému projednání, soudcem zpravodajem je David Uhlíř.

Sbírka za miliardu

České soudy restituentům nejdříve pravomocně vydaly do spoluvlastnictví 68 obrazů. Následně však nárok na vydání zbylého mobiliáře zámku Opočno ve dvou samostatných řízeních zamítly, což postupně potvrdily všechny soudy včetně Nejvyššího a Ústavního. Zastání našli restituenti až ve Štrasburku.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Interiér zámku v Opočně

Jde o kolekci s tisíci položkami, mezi které patří například slavnostní kočár, další obrazy, dvě desítky svítidel či 223 věcí ze sbírky zbraní, lovecké trofeje nebo jídelní servisy. Památkáři hodnotu celé sbírky v minulosti odhadli na více než miliardu korun.

Zámku se verdikt netýká

Colloredo-Mansfeldová naopak neuspěla s návrhem na obnovu dalšího staršího řízení, které se týkalo zámku Opočno jako celku. I jeho vrácení soudy odmítly. Verdikt evropského soudu totiž dopadal jen na spory o mobiliář, nikoliv o stavbu jako takovou.

Foto: Barbora Zpěváčková, Novinky

Zámek Opočno

Vydání celého zámku se v jiné linii domáhá sama Kristina Colloredo-Mansfeldová. Ve stížnosti podané k ÚS loni v dubnu zmiňuje možnou rasovou perzekuci svých předků. Zámek zabavili nacisté, po válce zůstal státu. Podle stížnosti rasový motiv prokazatelně existoval, když matce tehdejšího majitele opočenského panství byl majetek konfiskován jako Židovce.

Jerome Colloredo-Mannsfeld už v minulosti získal zpět zámek Dobříš na Příbramsku.

Reklama

Související články

Spor o zámek Opočno se vrátí k soudu

Soud v Rychnově nad Kněžnou ve středu znovu pootevřel brány dnes opět státního zámku v Opočně 74leté Kristině Colloredo-Mansfeldové. Soudce Ondřej Rott...

Výběr článků

Načítám