Hlavní obsah

Zimola rezignoval na post místopředsedy ČSSD

Novinky, jas, ren
Aktualizováno

První místopředseda ČSSD Jiří Zimola ve středu oznámil, že rezignoval. V poslední době čelil kritice spolustraníků. Se svým rozhodnutím již seznámil i šéfa strany Jana Hamáčka. Jakákoliv změna v ČSSD je podle něj za současného stavu nemožná a on se nechce zpronevěřovat svým cílům.

Záznam: TK místopředsedy ČSSD Jiřího ZimolyVideo: ČTK

 
Článek

„Po pečlivém zvážení jsem se rozhodl vyslyšet výzvy a oznamuji svou rezignaci na funkci prvního místopředsedy ČSSD. Nechtěl jsem učinit ukvapená rozhodnutí pod vlivem emocí. Rezignaci jsem před hodinou předal předsedovi Janu Hamáčkovi,“ řekl na tiskové konferenci Zimola a doplnil, že poté o svém kroku informoval i prezidenta Miloše Zemana.

K rezignaci ho prý vyzývala řada senátorů, hejtmanů i členů Ústředního výkonného výboru strany. „Slyšel jsem, že Zimola je příčinou neúspěchu a že může za všechno. A že způsobuje nejednotu strany a nedůvěryhodnost u voličů a že by měl zvážit setrvání ve funkci,“ zdůvodnil Zimola svůj odchod z vedení strany.

Změna v ČSSD je podle něj mission impossible

Do funkce 1. místopředsedy byl zvolen na letošním mimořádném únorovém sjezdu. „Byl jsem bezpochyby zosobněním naděje sociálních demokratů na tolik potřebné změny ČSSD po volebním výprasku po parlamentních volbách,” řekl o sobě.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Zimola si během svého nominačního projevu doslova nasadil růžové brýle.

Doplnil, že kandidoval proto, aby od základů změnil sociální demokracii, ale nepovedlo se mu to. „Jakákoliv potřebná změna v ČSSD je při současném rozložení sil ve vedení mission impossible,“ prohlásil.

ČSSD si bude příští rok v březnu volit nové vedení. Ačkoliv Zimola uvedl, že nyní jeho kandidatura na předsedu strany není na stole, úplně ji nevyloučil.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Jiří Zimola oznamuje rezignaci na post prvního místopředsedy ČSSD.

„Chci nadále v ČSSD působit, budu působit v pozici řadového člena, možná i z pozice krajského předsedy. Není to o mé ambici stát se předsedou ČSSD, je to o mé ambici naplňovat sociálně demokratické ambice,” doplnil Zimola.

Novou stranu zakládat nehodlá

Zároveň vyloučil, že by chtěl založit novou stranu. „Takovou možnost v tento moment nezvažuju. Nikdo nevytváří alternativu k ČSSD. Jsem pyšný na to, že v rámci ní existuje několik platforem,” dodal Zimola k tomu, zda by chtěl z fungující platformy Zachraňme ČSSD vytvořit alternativní sociálně demokratický proud pod svým vedením.

Zimola: Nehodlám pohřbívat stranu společně s šíbry a pijavicemi

Končící místopředseda také kritizoval „staré struktury”, které jsou podle něj stále součástí strany a právě kvůli nim není možná změna, o kterou se on údajně snažil. Strana má teď podle něj do března čas na přípravu nových stanov, které si následně schválí. On sám by chtěl, aby obsahovaly větší důraz na přímou demokracii a přeregistraci členů, k čemuž vyzýval například už po jednání říjnového Ústředního výkonného výboru.

„Ať se do březnového sjezdu ukáže, kam a jak chceme stranu vést. Jsem zvědavý, zda v březnu na sjezdu budu v sále zase potkávat vyhlášené krajské šíbry, kteří se jako pijavice dovedou přisát k jakémukoliv vedení ČSSD a neváhají použít stranu jako rukojmí svých osobních ministerských zájmů a ambicí. Od těch lidí se distancuji a stranu s nimi pohřbívat nehodlám,” kritizoval Zimola s odkazem třeba na Miroslava Pocheho, který byl původním kandidátem strany na ministra zahraničí. Další jména uvést odmítl.

Na říjnovém jednání Ústředního výkonného výboru ČSSD, kde se řešily výsledky senátních a komunálních voleb, čelil Zimola, který je členem názorové platformy Zachraňme ČSSD, kritice za to, že údajně rozděluje stranu. [celá zpráva]

Delegáty chtěl požádat o vyslovení důvěry, k hlasování však vůbec nedošlo. [celá zpráva]

Onderka: Je to nová informace

Ostatní členové vedení strany o jeho úmyslech dopředu zřejmě nevěděli. „Je to pro mě nová informace,“ řekl po tiskové konferenci místopředseda ČSSD Roman Onderka. Zimola prý ještě nedávno na jednání Ústředního výkonného výboru spolustraníky ubezpečoval, že je s nimi v jednom tandemu.

Reklama

Výběr článků

Načítám