Hlavní obsah

Česko by mělo odstoupit od paktu OSN o migraci, řekl Babiš

Právo, Novinky, zpe, ada, nig
Praha
Aktualizováno

Česká republika by měla odstoupit od globálního paktu OSN o migraci. Ve čtvrtek to během interpelací ve Sněmovně prohlásil premiér Andrej Babiš (ANO). Od paktu ustoupilo například Maďarsko, Spojené státy americké či Rakousko.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Andrej Babiš ve Sněmovně

Článek

„Nikdo jiný nebude rozhodovat o tom, kdo u nás bude žít a pracovat, že je to záležitost našich firem, že nebudeme přijímat žádné ilegální migranty. Co se týká globálního paktu OSN o migraci, to je debata, která nás čeká v rámci koalice. Mně se ten pakt nelíbí,“ uvedl Babiš.

„Zaujmeme k tomu jasné stanovisko, příští týden na vládě o tom proběhne debata. Za sebe říkám, že je to věc, která není úplně jasně interpretována, a mohlo by to být zneužito. Budu navrhovat, abychom se zachovali stejně jako Maďarsko nebo Rakousko,“ oznámil Babiš. Podle něj v paktu dochází k potírání rozdílu mezi nelegální a legální migrací.

Globální pakt má být přijat v prosinci v marockém Marrákeši. Na postoj vlády k paktu se premiéra ptala poslankyně ODS Zuzana Majerová Zahradníková v rámci čtvrtečních interpelací.

ODS s přistoupením k paktu nesouhlasí, stejně jako SPD či KSČM. Poslanci to ve Sněmovně řešili v polovině září. Tehdy se usnesli na tom, že vláda má stanovisko, s kterým pojede do Maroka, Sněmovně předložit do 15. listopadu.

Nemá to právní závaznost, tvrdil Hamáček

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který byl ještě v září pověřen řízením ministerstva zahraničí, tvrdil, že pakt neomezuje suverenitu států v rozhodování o tom, koho pustí na své území, a nemá právní závaznost. „Nepředává národní kompetence na úroveň OSN nebo Evropské unie,” řekl Hamáček.

Prohlásil, že pakt je reakcí na masové pohyby migrantů a uprchlíků. „Tyto stále rostoucí přesuny lidí nemůže zvládat každý stát jednotlivě a je jasné, že vyžadují mezinárodní spolupráci,” zdůraznil.

Text dohody, která má zlepšit mezinárodní řešení uprchlické problematiky, schválila OSN v roce 2016. Od dokumentu vloni odstoupily USA. Rakousko se na konci října rozhodlo, že pakt rovněž nepřijme, stejně jako Maďarsko. Výhrady mají i Polsko, Itálie či Japonsko.

Petříček: Je to kontraproduktivní

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD) souhlasí s postojem premiéra. „Vnímáme připojení ČR za současné situace ke kompaktu jako spíše kontraproduktivní,“ řekl Právu.

Postoj soc. dem., který probral s šéfem soc. dem. Hamáčkem, pramení z toho, že řada připomínek z EU nebyla akceptována a hlavně nebyla uspokojivě vysvětlena řada otázek v oblasti nelegální migrace - ať už se jedná o přístup ke vzdělávání či o vstup do sociálního systému.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kandidát na post ministra zahraničí Tomáš Petříček

„Bohužel jsme se dostali do slepé uličky,“ sdělil šéf české diplomacie a dodal: „Věřím proto, že se ve vládě dokážeme dohodnout na takovém způsobu odmítnutí globálního paktu o migraci, aby nás zahraniční partneři pochopili a aby nás toto rozhodnutí neizolovalo v situaci, kdy před 90 procent všech států chce kompakt naopak přijmout.“

Petříček připouští, že migrace v 21. století musí mít jasná pravidla a musí se řešit na mezinárodní úrovni. Podle něj je migrace fakt, týká se i Čechů, kteří se stěhují do zahraničí, třeba za prací a chtějí, aby jejich práva byla zaručena. „S premiérem se budeme bavit o tom, jak naše koaliční vláda zaručí, že nedojde k poškození našich zájmů a nebudeme izolováni,“ dodal Petříček.

Reklama

Výběr článků

Načítám