Hlavní obsah

Volby v Chomutově měl ovlivnit policejní zásah

– Chomutov
Právo, ape

Podle hnutí PRO Zdraví a Sport měl komunální volby v Chomutově ovlivnit velký policejní zásah den před volbami, kdy policie měla údajně shánět Matěje Drbohlava, který byl PR manažerem hnutí. Údajným možným ovlivněním voleb v Chomutově se na základě stížnosti hnutí ve čtvrtek začal zabývat Krajský soud v Ústí nad Labem, své rozhodnutí vyhlásí v úterý.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek komunálních voleb v Chomutově

Článek

Hnutí PRO Zdraví a Sport se do zastupitelstva se ziskem 4,69 procenta nedostalo.

Policejní zásah, při kterém policie sháněla Matěje Drbohlava, měl být údajně v souvislosti s pátráním po pachateli, který zapálil auto náměstkovi primátora Davidu Dindovi z hnutí Nový Sever. Podle právního zástupce hnutí PRO Zdraví a Sport Vlastimila Němce tak velký zásah bez vážných důvodů při podezření na bagatelní přečin nemá obdoby. Podle hnutí mohl být na politickou objednávku.

„Incident provedený policií měl vliv na velmi nízkou volební účast, což se negativně promítlo do volebního zisku hnutí PRO Zdraví a Sport,“ uvedl u soudu Němec s tím, že někteří lidé se báli jít hnutí volit.

Zástupkyně chomutovské radnice navrhla návrh hnutí na zneplatnění voleb odmítnout, protože není prý žádná souvislost mezi policejním vyšetřováním a volbami. Podobně se vyjádřily i ostatní strany kromě hnutí PRO Chomutov, jehož lídr Daniel Černý návrh na zneplatnění voleb u soudu podpořil.

V souvislosti se zapálením auta náměstka primátora byl policií později po volbách obviněn 42letý muž, který skončil i kvůli jiné trestné činnosti ve vazbě.

Volby v Chomutově vyhrálo ANO následované hnutím PRO Chomutov, v zastupitelstvu je dále Nový Sever, KSČM, ODS, SPD a ČSSD. Vítězné hnutí ANO jedná o koalici se všemi subjekty a čeká na rozhodnutí soudu.

Reklama

Výběr článků

Načítám