Hlavní obsah

Přehlídka bude chudší, přelet letadel komplikuje počasí

Aktualizováno

Oslavy výročí republiky poznamenalo počasí. Chudší kvůli tomu bude letecká část během odpolední vojenské přehlídky v Praze. ČTK nejdříve s odkazem na zdroj z generálního štábu Armády ČR informovala, že armáda přelet zrušila, později uvedla, že poletí jen stíhačky Gripen a vrtulníky.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Letoun CASA 295M české armády (ilustrační foto)

Článek

Vojenská letadla a vrtulníky měly přehlídku, která začne ve 14:00, zahájit. Nad městem mělo letět deset formací letadel české a slovenské armády.

Armáda byla připravena poslat do vzduchu dopravní airbus A 319k, stíhací letouny Gripen, letoun CASA, bitevníky L-159 Alca a cvičné L-39 ZA Albatros. Po nich diváci měli vidět záchranářské vrtulníky Sokol, transportní Mi-171Š a bitevní helikoptéry Mi-24/35 a pak tři slovenské bitevní vrtulníky Blackhawk a letouny slovenských vzdušných sil Spartan a MiG-29.

Česká televize s odkazem na armádu uvedla, že ještě existuje jistá šance, že aspoň část strojů vzlétne. ČTK pak uvedla, že přeletí jen stíhačky Gripen a vrtulníky.

Komplikace doprovázely i přehlídku před deseti lety, kdy lidé kvůli špatnému počasí prolétající letadla pouze slyšeli. I letos hrozilo, že k tomu může dojít, předpověď nebyla příznivá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám