Hlavní obsah

Na náměstích v centru Prahy se koncertuje, v Česku odstartovaly oslavy 100 let republiky

– Praha • Aktualizováno

V Česku v sobotu začaly oficiální akce spojené s oslavou stoletého výročí založení Československa. Na Hradčanském náměstí v Praze se odehrála slavnostní vojenská přísaha, otevřela se opravená historická budova Národního muzea a na programu jsou také koncerty na Václavském a Staroměstském náměstí.

Záznam: Průvod a koncert na Václavském náměstíVideo: Novinky

 
Článek

Koncert na Václavském náměstí začal ve 14 hodin. Účastní se například Ivan Mládek nebo skupina Slza.

Už o hodinu dříve byl zahájen koncert na Staroměstském náměstí, kde jsou na programu třeba Ewa Farná, PSH a Majk Spirit.

Foto: Novinky

Ivan Mládek na Václavském náměstí

Foto: Novinky

Laco Déczi

Foto: Novinky

Ondřej G. Brzobohatý

Konají se i akce oficiálnějšího rázu, jako byla dopolední přísaha několika stovek vojáků za účasti prezidenta Zemana a premiéra Andreje Babiše na Hradčanském náměstí. Tu doplnilo i složení slibu policistů a hasičů.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Lidé sledují slavnostní vojenskou přísahu a složení slibu policistů a hasičů při příležitosti 100. výročí založení Československa, které se konaly 27. října 2018 na Hradčanském náměstí v Praze.

Zeman připomněl po přísaze vojáků nedávná úmrtí jejich spolubojovníků v Afghánistánu. Je zájmem ČR, aby z Afghánistánu nebylo centrum terorismu, řekl.

Zeman také na Pražském hradě přijal členy zahraničních diplomatických sborů a odpoledne se účastnil otevření rekonstruované historické budovy Národního muzea. [celá zpráva]

Záznam: Slavnostní otevření Národního muzeaVideo: ČTK

Po poledni vyrazil pochod centrem Prahy. V čele šla kapela, která hrála pochodovou hudbu, za ní zástupci České obce sokolské, kteří akci organizovali. Dále jel v průvodu vůz, ve kterém seděl herec představující prvního prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Za vozem šly stovky lidí s československými vlajkami.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Po poledni vyrazili sokolové na pochod centrem Prahy.

Na večer Národní divadlo nachystalo slavnostní provedení Smetanovy opery Libuše.

Po oba víkendové dny vláda zpřístupní zájemcům Hrzánský palác na Hradčanech a Lichtenštejnský palác na Kampě. V sobotu je otevřená budova Úřadu vlády na nábřeží Edvarda Beneše a lidé se mohou jít podívat také do sídel ministerstev zahraničí, zdravotnictví, školství, spravedlnosti, průmyslu a obchodu a pro místní rozvoj. Den otevřených dveří má také pražský Obecní dům. Dejvice zase uvidí generální zkoušku na nedělní vojenskou přehlídku.

Vznik samostatného státu si lidé připomínají také v regionech. Ostravou prošel historický průvod a podobně tomu bylo i ve Zlíně, kde si připomínali setkání prezidenta Masaryka s podnikatelem Tomášem Baťou. [celá zpráva]

Výročí založení státu si v sobotu připomínají odhalením obnoveného Pomníku svornosti v Břeclavi [celá zpráva] a pomníku se sochou prvního prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka v Rudicích na Blanensku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám