Hlavní obsah

Zůstalo nám jen národní sobectví, varoval Schwarzenberg ve Sněmovně

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha
Aktualizováno

Stoleté výročí založení Československa si v úvodu pátečního jednání připomněli poslanci. V deklaraci, kterou navrhla ODS, se přihlásili k odkazu 28. října 1918. S kritickým projevem vystoupil čestný předseda TOP 09 a exministr zahraničí Karel Schwarzenberg, opřel se i do premiéra Andreje Babiše (ANO).

Projev Karla Schwarzenberga (TOP 09) ve SněmovněVideo: PSP.cz

 
Článek

Na plénu vystoupili zástupci všech parlamentních stran. Všichni vesměs připomínali ideály masarykovského Československa. Nejkritičtější byl Schwarzenberg.

„Vyznamenáváme se tím, že se o Evropu nezajímáme. Ano, čerpáme dotace, ale nepřispíváme moc solidaritou. Masaryk nám vštěpoval hlavní poselství - humanitu. Tu jsme prokázali, když jsme odmítli přijmout ty syrské sirotky,“ řekl v narážce na premiéra Babiše, který odmítá do Česka přijmout byť jediné syrské dítě, které ztratilo rodiče.

„Opustili jsme všechny ideály a zůstalo nám jen národní sobectví. Obávám se, že je to chabý základ pro stát,“ dodal Schwarzenberg. Většina poslanců mu několik vteřin tleskala, Babiš jen velmi krátce.

Bod, v rámci kterého si Sněmovna výročí připomněla, navrhla zařadit ODS. Ta zároveň představila deklaraci, již poslanci jednomyslně přijali. „Poslanecká sněmovna považuje demokratický charakter státu, na jehož byla první republika postavena, za základní pilíře,“ citoval z ní šéf občanských demokratů Petr Fiala.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš i šéf hnutí STAN Petr Gazdík připomněli, že historii píšou obyčejní lidé svým každodenním nasazením a prací. Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) mluvil o tom, že národní svoboda a svébytnost nejsou samozřejmostí.

Lídr SPD Tomio Okamura zdůraznil, jak je důležité bojovat za vlastní národ. Předseda komunistů Vojtěch Filip vzpomněl na zakladatele Československa. „Je potřeba jim za to nejen poděkovat, ale vzpomenout, že to nebylo nic jednoduchého,“ prohlásil.

Nezapomněl zmínit, že k tomu potřebovali Brestlitevský mír, což byla mírová smlouva, kterou během první světové války podepsaly ústřední mocnosti s Ruskem.

Nesahejme jen po moci, apeloval Bělobrádek

Šéf ČSSD Jan Hamáček zdůraznil, že Češi během uplynulých 100 let zažili dvě totality, ale ideál demokracie přesto přežil. Lídr KDU-ČSL Pavel Bělobrádek podotkl, že demokrat musí mít nějaké morální principy a hodnoty, rozhodovat se věcně a zásadově, a ne jen pouze sahat po moci.

Výročí 100 let od založení Československa si připomeneme v neděli 28. října. Na mnoha místech v republice proběhnou vzpomínkové akce. Prezident Miloš Zeman večer na Hradě udělí státní vyznamenání.

Reklama

Výběr článků

Načítám