Hlavní obsah

V obci na Písecku špatně počítali hlasy, místo jednoho zastupitele ODS teď připadlo KSČM

Právo, orh
Aktualizováno

Krajský soud v Českých Budějovicích rozhodl o změně výsledků voleb v Dobevi na Písecku. Podle rozhodnutí tam špatně spočítali lístky a volba Josefa Turka (ODS) je neplatná. Místo něj získá v jedenáctičlenném zastupitelstvu mandát Marcela Vlášková (KSČM).

Foto: David Taneček, ČTK

Ilustrační foto.

Článek

„Volba kandidáta Josefa Turka je neplatná. Za zvolenou se vyhlašuje Marcela Vlášková,“ potvrdila Právu rozhodnutí soudu jeho mluvčí Ivana Vobejdová. Soud vyvěsil usnesení ve středu na úřední desce. Volební hlasy byly špatně spočítány i u další kandidátky, ale po přepočítání hlasů jí místo v zastupitelstvu zůstalo.

Starostka obce Jaroslava Strnadová (nez.) je přesvědčená, že se nejednalo o úmysl. „Včera nám přišlo rozhodnutí soudu. Podle mě se jednalo o chybu ženy, která sčítala hlasy. Neproběhla tam dobře kontrola. Volební okrsková komise nedodržela podle mě postup,“ konstatovala Strnadová.

Českobudějovický krajský soud také zamítl stížnost na volební výsledek v Neblahovech na Prachaticku. Celkem musí řešit ještě třináct dalších stížností ohledně volebních výsledků v Jihočeském kraji a na Vysočině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám