Hlavní obsah

Opozice neuspěla. Vše v souladu s českými zájmy, stojí v usnesení k Vondráčkově cestě do Ruska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) hájil ve středu před poslanci svou zahraniční cestu do Ruska. Opozice Vonráčkovi vyčítá především to, že jednal s politiky, kteří jsou na sankčním seznamu EU a Spojených států. Vzdor části opozice nicméně nakonec Sněmovna schválila hlasy ANO, SPD, KSČM, části ČSSD a také Václava Klause mladšího z ODS usnesení, že mise byla v souladu s českými zájmy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) vysvětluje poslancům svoji služební cestu do Ruska.

Článek

„V Rusku jsem byl poprvé v životě. Nemám s ním nic společného. Nerealizoval jsem žádné schůzky se zástupci atomové lobby. Cesta je spojena s více fámami, než je zdrávo,“ řekl Vondráček, který do Ruska cestoval v čele delegace poslanců zdravotnického výboru.

Lidovci na středečním jednání Vondráčka vyzvali, aby předešel spekulacím a předložil poslancům záznam z jednání, aby bylo jasné, o jakých tématech a s kým byla řeč.

K tomu se připojila i poslankyně z TOP 09 Helena Langšádlová, která předsedu Sněmovny vyzvala, aby předložil seznam lidí, se kterými se setkal, informace o tom, zda odsoudil chemický útok v kauze Skripal a náznaky, že byl použitý novičok vyroben v ČR, zda se ohradil proti ruskému výkladu okupace ČSR v roce 1968 a zda odsoudil anexi Krymu.

„Zdůraznil jsem, že to nebylo jako každá jiná cesta a předcházela tomu pečlivá příprava. Můj pocit z cesty byl „furt ve střehu“, uvedl Vondráček.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (stojící vlevo) s ostatními poslanci ve Sněmovně

Vondráček se v Moskvě se setkal s šéfy komor ruského parlamentu Vjačeslavem Volodinem a Valentinou Matvejenkovou, oba jsou na sankčním seznamu EU.

A právě to je věc, která opozici vadí nejvíc. Vondráček zopakoval, že sankční seznam zamezuje lidem, kteří na nich jsou, vstup do zemí EU. Západ je vydal kvůli ruské anexi ukrajinského Krymu.

Řešení zahraniční cesty předsedy Sněmovny na plénu navrhli Piráti. „Cestu považuji za skandální a za pošpinění ČR ve světě a jako krok, který jde proti zájmům Česka,“ řekl na úterní tiskové místopředseda zahraničního výboru Jan Lipavský (Piráti).

Již před Piráty se Vondráčkova cesta řešila na organizačním výboru Sněmovny. Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek na výboru uvedl, že sice nemůže nic zakazovat, ale podle něj setkání Vondráčka s šéfy parlamentních komor Ruské federace může vyslat mezinárodní diplomacii určitý signál.

Sněmovna ve středu na závěr debaty nepřijala návrh obecného usnesení Heleny Langšádlové, podle kterého by ústavní činitelé neměli zpochybňovat závazek protiruských sankcí přijatých Evropskou unií.

Návrh nepodpořili poslanci ANO vyjma Vondráčka, ČSSD kromě Ondřeje Veselého, SPD, KSČM a také Václav Klaus mladší z ODS (hlasování zde).

Dolní komora naopak schválila hlasy ANO, SPD, KSČM, poloviny přítomných poslanců ČSSD a Klause mladšího konstatování, že Vondráčkova návštěva Ruska byla v souladu s českými zájmy a s koncepcí české zahraniční politiky, jak prosazoval Miloslav Janulík z ANO (hlasování zde).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám