Hlavní obsah

Víkend bude deštivý, republiku rozdělí frontální rozhraní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podzimní počasí se všemi atributy bude pokračovat. O víkendu se nad naším územím bude vlnit frontální rozhraní, které přinese velké teplotní rozdíly mezi východem a západem republiky a rovněž četné srážky, které budou od vyšších poloh sněhové. Novinkám to řekla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Ve čtvrtek bude počasí ovlivňovat teplá fronta. Převládat bude zataženo až oblačno s občasným deštěm. „V průběhu dne bude oblačnosti ubývat a teploty se dostanou na 10 až 16 stupňů Celsia. Na jihu Moravy může být i 16 stupňů,“ uvedla Honsová. Uklidnit by se měl i vítr, jehož rychlost by v nárazech v nížinách neměla překročit 45 a na horách 70 kilometrů v hodině.

Výběžek vyššího tlaku vzduchu v pátek přinese ráno nízkou oblačnost a mlhy. Srážky by se však měly objevovat navečer a již pouze ojediněle. Ranní minima poklesnou na 8 až 4 stupně, odpolední teploty vystoupají na 10 až 14 stupňů.

Relativně příjemné počasí vystřídá v sobotu od západu studená fronta a zataženo s velkou oblačností a deštěm. Na horách se bude jednat o sněžení. Ranní minima se budou pohybovat mezi 6 a 2 stupni, odpoledne se dostanou teploty na 6 až 10.

V neděli rozdělí republiku frontální rozhraní. Chladný vzduch od západu srazí ranní minima v Čechách na 5 až 1 stupeň, zatímco na Moravě a ve Slezsku bude mezi 7 a 3. „Opět bude převážně zataženo s deštěm či přeháňkami. Na Moravě a ve Slezsku se může jednat i o srážky vydatné,“ upřesnila Honsová. V Čechách bude v polohách nad 600 metrů sněžit.

Zatažené počasí s deštěm bude pokračovat i v pondělí. V Čechách se teploty budou pohybovat mezi 5 a 9 stupni, na východě vystoupají na 12 až 16. Ve vyšších polohách se znovu objeví sněžení.

V dalších dnech by měl začít počasí ovlivňovat teplejší vzduch od jihu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám