Hlavní obsah

Byl to útok z vlastních řad, komentoval ministr smrt vojáka v Afghánistánu

Novinky, ren
Aktualizováno

Pondělní útok na české vojáky v Afghánistánu byl veden z vlastních řad. Na úterní tiskové konferenci to uvedl ministr obrany Lubomír Metnar (ANO). Během útoku zemřel 42letý rotný Tomáš Procházka. Podle náčelníka Generálního štábu Armády České republiky Aleše Opaty útok necílil primárně na české vojáky, ale na koaliční síly jako takové. Tělo padlého vojáka by do Česka mělo být dopraveno ve středu večer.

Záznam: Briefing ministra obrany Lubomíra Metnara a náčelníka generálního štábu armády Aleše OpatyVideo: ČTK

 
Článek

„Byl to nečekaný a bezprecedentní útok. Byl to útok z vlastních řad od spojenců,” uvedl na tiskové konferenci ministr a dodal, že ale mise českých vojáků pokračuje a z Afghánistánu Česko neodchází.

Mrtvým vojákem byl dvaačtyřicetiletý rotný Tomáš Procházka. Jeho tělo bude do Česka převezeno ve středu večer. Armáda s rodinou jedná o tom, zda se uskuteční státní pohřeb.

Dva zranění vojáci jsou mimo ohrožení života. Jeden voják bude dnes propuštěn z nemocnice, druhý byl zraněn střepinou a je po operaci ve stabilizovaném stavu a komunikuje.

Útok necílil na české vojáky

Útok se odehrál v pondělí před polednem na základně Šindánd v afghánské provincii Herát.

„Útok necílil specificky na české vojáky, ale na vojáky koaliční. Afghánské síly útočníka hned zastavily a zajaly,“ doplnil náčelník generálního štábu Aleš Opata a dodal, že útočník nebyl z jednotky, kterou Češi cvičí.

Vojáci podle něj jeli ve voze Toyota Hilux a měli výstroj, jako by působili mimo základnu.

„Zvažujeme, že útočník jednal sám nebo že byl provázán s Tálibánem,“ uvedl Opata s tím, že zatím nejsou informace potvrzené a že vyšetřování pokračuje.

Foto: Novinky

Provincie Herát v Afghánistánu

Mrtvý voják i oba zranění jsou podle informací Práva z 601. skupiny speciálních sil z Prostějova, které v Herátu i v Logaru cvičí afghánské vojáky. Zaútočit na ně měl jeden ze studentů.

Jedná se v pořadí o třetí útok na české vojáky v Afghánistánu od srpna 2018. Tehdy při běžné hlídce v okolí vojenské základny Bagrám v provincii Parván na východě země zahynula trojice vojáků - Martin Marcin, Patrik Štěpánek a Kamil Beneš. [celá zpráva]

K dalšímu útoku, při němž bylo zraněno pět českých vojáků, došlo minulý týden. Jeden má těžká zranění, byl již dvakrát operován, hrozí mu ochrnutí a nyní se čeká na jeho převoz do Česka. [celá zpráva]

Útoky chce s Metnarem řešit i Babiš

Celou situaci s ministrem obrany plánuje probrat i premiér Andrej Babiš. „Další ztráta života v Afghánistánu mě zasáhla, proto budu s ministrem obrany mluvit i o tom, jestli je možné přijmout opatření, která by eliminovala tyto útoky,” uvedl Babiš už v pondělí. Rodině padlého vojáka vyjádřil upřímnou a hlubokou soustrast, dvěma zraněným popřál brzké uzdravení.

Ministr Metnar uvedl, že prožívá nejtěžší období kariéry. Armáda podle něj pro rodiny i zraněné vojáky udělá maximum možného a potřebného. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám