Hlavní obsah

V ANO řeší, co s úspěšnými, kteří neuspěli

Novinky, Barbora Zpěváčková

Jak využít známé tváře, které po komunálních volbách neusednou ve vedení měst? Taková debata probíhá uvnitř hnutí ANO. Konkrétně se jedná o končícího primátora Brna Petra Vokřála a lídra v Praze Petra Stuchlíka.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo

Petr Vokřál (vlevo) a Petr Stuchlík

Článek

Vokřál sice volby v Brně vyhrál se ziskem 23,03 procenta, ale na radnici nakonec usedne v roli opozičního zastupitele. Po čtyřech letech přenechá primátorský řetěz Markétě Vaňkové z ODS, která se na koalici domluvila s lidovci, Piráty a ČSSD. [celá zpráva]

V ANO se proto řeší, jak Vokřála využít. „Probíhá interní debata. Hodilo by se pro něj něco v Jihomoravském kraji,“ řekl Novinkám zdroj z ANO, který si nepřál být jmenován.

Nabízí se, že by Vokřál mohl například vést jihomoravskou kandidátku do krajských voleb, které budou za dva roky. Vokřál už od roku 2016 sedí v zastupitelstvu Jihomoravského kraje.

Petr Vokřál v Brně studoval gymnázium i Vysoké učení technické. Od roku 1997 pracoval jako generální ředitel společnosti A.S.A., která se zabývá nakládáním s odpady. Od roku 2014 je členem hnutí ANO.

Objevily se také spekulace, že by Vokřál mohl dostat křeslo ve vládě, konkrétně post ministra dopravy. Resortu nyní šéfuje nestraník Dan Ťok a premiér a předseda ANO Andrej Babiš je k němu dlouhodobě kritický. V neděli v Otázkách Václava Moravce dokonce prohlásil, že Ťoka nelze brát vážně.

Taková varianta ale prý není na stole. Vyloučil to i sám Babiš. „Je to nesmysl,“ napsal Novinkám v SMS zprávě.

Stuchlík by mohl šéfovat pražské buňce

Další, o kom se uvnitř ANO diskutuje, je Petr Stuchlík. Manažer a zakladatel společnosti Fincentrum vedl kandidátku v Praze. Skončil až na pátém místě a podle dosavadních vyjednávání bude ANO v opozici i v hlavním městě.

„Přemýšlíme, jak využít jeho potenciál,“ komentoval zdroj. Babiš se po volebním debaklu v Praze nechal slyšet, že Stuchlík za to nemůže a že by byl pro Prahu nejlepším manažerem ze všech kandidátů.

„Počítám, že se pan Stuchlík bude angažovat dál a že v Praze musíme přijmout jinou strategii. Předpokládám, že se bude podílet na budování našeho hnutí v hlavním městě,“ uvedl Babiš v povolebním rozhovoru pro Právo. Stuchlík by tak mohl vést pražskou buňku ANO, která podle Babiše dlouhodobě nefunguje.

Reklama

Výběr článků

Načítám