Hlavní obsah

Ostravě se už zase špatně dýchá, meteorologové v kraji vyhlásili smogovou situaci

– Ostrava

S nástupem teplotních inverzí se začal zhoršovat vzduch v části Moravskoslezského kraje. Meteorologové v pátek odpoledne vyhlásili smogovou situaci na Ostravsku, Karvinsku, Frýdecko-Místecku a Třinecku. V ovzduší jsou vysoké koncentrace polétavého prachu.

Foto: ČHMÚ

Koncentrace škodlivin v ovzduší

Článek

Čtyřiadvacetihodinové koncentrace se pohybují nad 100 mikrogramy na metr krychlový. Limit je 50 mikrogramů. Nejhorší je situace v Karviné, měřicí stanice v sobotu ráno hlásila celodenní koncentraci na úrovni 122 mikrogramů. V Třinci v sobotu ráno naměřili 112 mikrogramů.

V Moravskoslezském kraji je jedno z nejhorších ovzduší v Evropě. Situace se vždy zhorší s nástupem podzimu a zimy. Oblast leží v kotlině a trpí teplotními inverzemi. Množství škodlivin produkovaných podniky a domácnostmi jak na české, tak polské straně je přitom velké. Situaci dokáže nejlépe vyřešit vítr, pokud ovšem nevane z ještě více zasaženého Polska.

Překročení limitu

Smogová situace se vyhlašuje, pokud aspoň na polovině meteorologických stanic překročí průměr koncentrace prachu za 12 hodin 100 mikrogramů na metr krychlový a je pravděpodobné, že v následujících 24 hodinách neklesne.

Lidé by podle doporučení měli k cestování využít spíše hromadnou dopravu než osobní auta, aby se situace ještě víc nezhoršovala. V blízké době je také možné vyhlášení smogové regulace, kdy musejí některé průmyslové podniky dodržovat regulační opatření včetně omezení výroby.

Především starší lidé a děti by měli omezit namáhavé činnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám