Hlavní obsah

Úřady loni řešily 8929 případů týraných a zanedbávaných dětí

Sociální pracovníci řešili loni 8929 případů týraných, zneužívaných a zanedbávaných dětí. Kvůli špatnému zacházení skončilo 198 chlapců a děvčat v nemocnici, tři děti zemřely. Vyplývá to z výkazů ministerstva práce o ochraně dětí. Pozitivnější je zpráva, že počet týraných dětí je o 500 nižší než v loňském roce.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Tělesné týrání zažilo loni podle statistik 339 chlapců a 296 dívek. Osmi desítkám z nich nebyly ani tři roky. Nejčastěji fyzické výpady směřovaly proti dětem od šesti do 15 let. Takových případů evidovalo ministerstvo 375.

Sociální pracovníci se zabývali také 729 kauzami sexuálního zneužívání. Řešili i dětskou pornografii a prostituci. Nejčastější bylo zanedbávání, týkalo se 6528 hochů a děvčat.

Tragicky minulý rok skončil například případ dvouleté dívky z Rokycan, kterou utýrala její pěstounka.

ČTĚTE TAKÉ
Utýrala dvouletou holčičku. Pěstounka si odsedí devět let

Předloni ministerstvo zaznamenalo 9414 případů týrání, zneužívání a zanedbávání, v roce 2015 ještě o 19 víc. V roce 2008 bylo kauz 1978, v roce 2005 pak 813. Velký rozdíl ovšem není dán zásadním zhoršením chování rodičů či osob, které o děti pečují, ale větším množstvím odhalených případů. Lidé si více všímají dětí kolem sebe, které mohou trpět, a nemají problém to ohlásit úřadům.

Prezidentka Nadace Naše dítě Zuzana Baudyšová poukazuje na to, že si mnozí lidé ale stále ještě neuvědomují, že mají oznamovací povinnost a případné ubližování dětem by měli ohlásit policii či státním zástupcům.

Nevidí, neslyší

"Lidem stále není úplně jasné, jak to s oznamovací povinností je. Je to jeden z mála zákonů, který hovoří jasně o tom, že pomoci je povinností každého člověka, který se setká s týraným a zneužívaným dítětem," uvedla Baudyšová.

Podle ní by lidé neměli dělat, že nevidí a neslyší, pokud se od sousedů pravidelně ozývá křik a pláč, dospělí tam bývají opilí a děti chodívají třeba otrhané.

Anketa

Setkali jste se ve svém okolí s případem týraného nebo zanedbávaného dítěte?
Ano
40,9 %
Ne
59,1 %
Celkem hlasovalo 372 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám