Hlavní obsah

Největší vojenskou přehlídku v novodobé historii pohlídají v Praze tisíce policistů

Právo, Oldřich Danda

Bude to akce, jakou Česko a zvláště Praha dlouho nezažily, slibují organizátoři velkolepé oslavy 100. výročí založení republiky. Největší vojenská přehlídka v novodobé historii v neděli 28. října, otevření opraveného Národního muzea o den dříve, výstava vojenské, policejní a hasičské techniky na Letné po celý víkend a mnoho dalších akcí a tomu odpovídající bezpečnostní opatření.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslední přehlídka se konala v roce 2008 na Evropské třídě.

Článek

Podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého policie nasadí o 500 mužů a žen navíc. V Praze bude tak na bezpečnost dohlížet dva tisíce policejních příslušníků, část z nich budou těžkooděnci.

„Stále platí první stupeň ohrožení terorismem. Policisté budou v ulicích s dlouhými zbraněmi, vybaveni balistickou ochranou. Aktivovány budou zásahové jednotky a útvar rychlého nasazení,“ řekl dnes Tuhý na tiskové konferenci.

O pořádek se budou starat i pražští strážníci. „Během oslav počítáme s nasazením dalších několika set městských strážníků,“ řekl ředitel městské policie Eduard Šuster.

Na oslavy se důkladně připravuje i pražská záchranka. „Mezi 26. a 28 říjnem dojde k posílení denních i nočních směn,“ poznamenal zástupce pražské záchranné služby Zdeněk Křivánek. Sanitky z celé republiky pojedou i v konvoji techniky.

Dorazí i ministr obrany USA

Vojenská přehlídka proběhne 28. října od 14. hodin na Evropské třídě, po níž více než hodinu bude pochodovat 2151 vojáků, hasičů, policistů, celníků a strážníků. Je bude následovat defilé 236 kusů vojenské, policejní a hasičské techniky. Proletí vrtulníky, stíhačky i dopravní letadla.

„Lidé budou mít unikátní příležitost vidět to nejlepší, co armáda dnes používá,“ řekl první zástupce náčelníka generálního štábu Jiří Baloun, který se svým týmem přehlídku připravuje už dva roky. Přípravy se účastnilo celkem 4357 lidí.

Podle Balouna pozvali na tribuny, které budou u hotelu Diplomat blízko Vítězného náměstí, okolo 1500 hostů. Přijde prezident Miloš Zeman, skoro celá vláda a ze zahraničních hostů je asi nejzajímavější jméno amerického ministra obrany Jamese Mattise.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Americký ministr obrany James Mattis hovoří v Mnichově

Tuhý upozornil, že hosté na tribunách budou pod přísnou ochranou a všichni pozvaní návštěvníci budou muset projít kontrolou. „To se ale netýká běžných občanů. Mimo tribuny nebude žádný speciální režim,“ podotkl Tuhý.

Během přehlídky nebudou po Evropské třídě a v okolí Vítězného náměstí jezdit tramvaje, bude platit zákaz vjezdu aut. Naopak pražský dopravní podnik posílí provoz metra. „Na lince metra A budou vlaky jezdit každé 3,5 minuty. Na ostatních linkách posílíme podle potřeby,“ řekl Miloš Trnka z dopravního podniku.

Reklama

Výběr článků

Načítám